La ora actuala imagistica medicala prezinta o dezvoltare rapida, in ritm exponential, pe toate ramurile componente (inclusiv in ultrasonografie).

Valoarea imediata a ecografiei decurge din faptul ca este o metoda imagistica rapida, ieftina, neinvaziva, neiradianta, fara contraindicatii sau pregatire anterioara speciala si care s-a dezvoltat foarte mult si diversificat in diferitele domenii in care este utilizata.

O ramura in continua dezvoltare o constituie ultrasonografia de parti moi superficiale, cu mare aplicabilitate inclusiv in specialitatile chirurgicale (chirurgie generala, chirurgie ORL, ortopedie).

Ca exemplificare a celor expuse mai sus avem cazul pacientului G.M., in varsta de 54 ani, internat in cadrul sectiei Chirurgie II pentru o formatiune localizata presternal care crescuse in dimensiuni in ultimul timp. In scopul exciziei sale, chirurgul isi punea problema lamuririi raporturilor pe care le putea avea formatiunea respectiva cu structurile din jur (tiroida, planuri vasculare si musculare). In plus pacientul mai prezenta si o marire difuza de volum a regiunii cervicale anterolaterale.

Ecografia regiunii presternale marite de volum a pus in evidenta o ingrosare a tesutului celular subcutanat cu un aspect lipomatos difuz, cu inglobarea capetelor sternal si clavicular ale muschiului SCM bilateral.

De asemenea, la nivelul regiunii cervicale anterolaterale si submentonier s-a vizualizat acelasi aspect lipomatos difuz al tesutului celular subcutanat si al celui conjunctivograsos dintre planurile musculotendinoase.

In plus, s-a mai remarcat faptul ca toate structurile din jur (glanda tiroida, pediculi vasculari, structuri musculotendinoase) erau respectate de aceasta transformare patologica.

In consecinta, toate aceste informatii obtinute ecografic au fost de mare ajutor medicului chirurg pentru a gandi corect protocolul operator adecvat.

In concluzie, ultrasonografia de parti moi superficiale reprezinta o metoda imagistica simpla, cu aplicabilitate usoara si la indemana oricarui ecografist dedicat.

De asemenea, prin rapiditate si cost scazut constituie o metoda excelenta de transare a unor situatii patologice echivoce pentru a lua cele mai bune decizii de protocol chirurgical.

Autor: Dr. Mirela Oancea, medic primar Radiologie-Imagistica Medicala, Laboratorul de Medicina Nucleara, SUUMC

Pentru mai multe detalii, puteti contacta personalul Laboratorului de Medicina Nucleara la numărul de telefon 021.319.30.51, interior 489 sau la numărul 0787.301.262.

 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support