Cei mai mulţi dintre noi sunt familiarizaţi cu existenţa glandei tiroide. La fel de importantă ca aceasta sunt şi glandele paratiroide care se află în spatele ei, în număr de patru, două superioare şi două inferioare, ce sunt implicate în metabolismul fosfocalcic, prin secreţia de parathormon (PTH).

În general glandele paratiroide sunt de mici dimensiuni (~4-6 mm/2-4 mm/0.5-1 mm) dar pentru a fi vizualizate, atunci când există o afectare a acestora ele se măresc substanţial.

Orice dezechilibru al hormonului secretat de glandele paratiroide semnalizează două tipuri posibile de afecțiuni: hiperparatiroidism (secreția în exces de PTH), respectiv hipoparatiroidism (deficit de PTH).

Hiperparatiroidismul, secreţia în exces a PTH, este determinatã de apariţia unui adenom, a unei hiperplazii sau neoplazii paratiroidiene sau când un carcinom renal sau bronsic secretă PTH ectopic. El poate fi primar (adenom paratiroidian 80% din cazuri, hiperplazie glandulară 20%, carcinom extrem de rar), secundar (cel mai frecvent IRC) sau terţiar (hiperfuncţie autonomă a paratiroidelor dupa hiperparatiroidism secundar îndelungat).

O altă afecţiune a paratiroidelor este hipoparatiroidismul, deficit de hormon paratiroidian. Ea survine, de cele mai multe ori, după îndepărtarea chirurgicală a tiroidei şi, implicit, a glandelor paratiroide.

Scintigrafia paratiroidiană este o tehnică imagistică funcţională, non-invazivă, care presupune administrarea intravenoasă a unui radiotrasor (radiofarmaceutic) şi apoi scanarea zonei de interes pentru detecţia adenoamelor/hiperplaziilor şi a eventualor poziţii ectopice ale acestora.

Pentru examinarea scintigrafică paratiroidiană se folosesc actualmente doi radiotrasori 99mTc-sestamibi (99mTc-MIBI) şi 99mTc-tetrofosmin.

99mTc-MIBI va fi captat atât de tiroidă cât şi de paratiroidă, dar are un proces de eliminare diferit, are un “wash-out” (spălare) rapid la nivel tiroidian şi rămâne “captiv” la nivelul paratiroidelor.

 99mTc-tetrofosmin prezintă proprietăţi asemănatoare cu 99mTc-MIBI, dar se “spală” mult mai rapid, ceea ce impune achiziţia de imagini la intervale mai mici de timp pentru a putea vedea diferenţe de captare dintre ţesutul tiroidian şi cel paratiroidian.

Tehnica este uşor de efectuat, necesită administrarea intravenoasă a 20 mCi de radiotrasor specific, urmată de achiziţii în regiunea cervicală anterioară, de imagini la 5 minute şi apoi la două ore. Persistenţa unor acumulări focale pe imaginile tardive, este sugestivă pentru prezenţa unor leziuni paratiroidiene (în special a adenoamelor). În cazul în care se depistează anomalii pe imaginile scintigrafice se poate efectua o scanare SPECT pentru a depista orice formaţiune ectopică.

Pentru a efectua scintigrafia paratiroidiană pacientului îi este permis consumul obişnuit de alimente şi lichide. Este recomandat ca pacientul să precizeze dacă a efectuat o examinare CT cu substanţă de contrast care ar putea influenţa rezultatul scintigrafiei.

Scintigrafia paratiroidiană rămane o tehnică neinvazivă şi nedureroasa în depistrea patologiei paratiroidiene, în special a adenoamelor paratiroidiene ectopice.

 

Examen scintigrafic cu radiotrasor “metabolic”:

  • 740 MBq (20 mCi) 99mTc-tetrofosmin
  • Metoda “wash-out” pentru detecţia adenomului paratiroidian – achiziţii la 10 minute şi 2 ore postinjectare

         

Radiotrasor “metabolic”:

 740 MBq (20 mCi) 99mTc- MIBI

 

 

 

 

Dr. Tipar Carmen Mihaela, medic specialist Medicină Nucleară, Laborator Medicina Nucleara, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central “dr. Carol Davila” Bucuresti

Pentru mai multe detalii, puteti contacta personalul Laboratorului de Medicina Nucleara la numărul de telefon 021.319.30.51, interior 489 sau la numărul 0787.301.262.

 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support