Continutul acestui articol este strict informativ. Biologia cancerului este extrem de complexa, iar indicatia de efectuare a unui examen PET-CT este rezultatul exclusiv al consultului medical. Studiul PET-CT este o tehnica specializata, multidisciplinara, interpretarea rezultatelor fiind efectuata de medici de specialitate, in functie de situatia clinico-biologica particulara a fiecarui caz in parte.

Carcinomul cu punct de plecare neprecizat (CUP – carcinoma of unknown primary) reprezinta un grup heterogen de situatii patologice unde exista boala metastatica demonstrata, dar la care tumora primara nu poate fi identificata prin mijloacele de investigatie conventionale. Aceasta situatie patologica nu este deloc rara si pune probleme deosebite in ceea ce priveste decizia terapeutica.

La nivel mondial CUP se incadreaza in primele 10 cele mai frecvente forme de cancer si reprezinta a patra cea mai frecventa cauza de deces prin boala neoplazica, atat la barbati cat si la femei. Management-ul acestor pacienti este complex, incluzand utilizarea de examene histopatologice si imagistice moderne, de inalta performanta. Majoritatea pacientilor cu CUP prezinta forme histopatologice agresive, iar rata de supravietuire medie de la momentul diagnosticului este redusa – nu in ultimul rand din cauza dificultatilor de stabilire a punctului de plecare.

Datele actuale sugereaza ca diseminarea metastatica poate sa apara in absenta cresterii tumorii primare – ceea ce face ca aceasta sa fie in unele cazuri extrem de dificil de detectat. Mai mult decat atat, instabilitatea cromozomala a fost recent incriminata ca factor determinant al chimiorezistentei si prognosticului rezervat.

Localizarea tumorii primare are asadar o importanta deosebita, deoarece poate determina optimizarea terapiei si implicit imbunatatirea prognosticului si a duratei supravietuirii.

Un rol important revine in prezent explorarii radioizotopice PET-CT cu 18F-fluorodeoxiglucoza (18F-FDG), fiind o metoda neinvaziva care completeaza informatiile anatomice oferite de investigatiile de CT sau IRM, cu informatii functionale, metabolice. Aceasta deoarece, in general, celulele neoplazice de tip carcinomatos prezinta un consum crescut de glucoza.

Se considera in prezent ca utilizarea FDG PET/CT determina o rata de detectie a tumorii primare in mai mult de 30% (intre 30 si 80% in functie de studiu) din cazuri, fata de explorarile anatomice conventionale (computer tomografie si/sau IRM) unde depistarea tumorii primare se poate efectua in doar 10-20% din cazuri (O. Israel, 2015).

Rezultatele sunt documentate si deja explorarea PET-CT cu 18F-FDG este inclusa in ghidurile internationale cu recomandarea de a fi utilizata la pacientii la care s-a depistat tumora metastatica dar nu s-a putut determina localizarea tumorii primare.

In Romania patologia de tipul cancer metastatic cu punct de plecare neprecizat este una din indicatiile pentru care investigatia PET-CT cu 18F-FDG se poate deconta prin CNAS, in cadrul programului national de oncologie – la indicatia medicului oncolog si in conditiile prevazute de contractul cadru.

Pentru efectuarea examinarii este foarte importanta respectarea protocoalelor de pregatire, cu reducerea importanta a consumului de carbohidrati in ziua dinaintea examinarii si cu respectarea conditiilor de post si hidratare care ii sunt indicate pacientului in momentul programarii.

Carcinomul metastatic cu origine necunoscuta reprezinta o patologie distincta fata de stadiul metastatic al altei boli maligne in care se cunoaste tumora primara. Trebuie avut in vedere ca in foarte multe cazuri tumora primara nu poate fi detectata in ciuda tuturor eforturilor si a utilizarii corecte si extinse a tuturor investigatiilor de inalta performanta disponibile la ora actuala pe plan mondial. Avantajele utilizarii examenului PET-CT cu 18F-FDG rezida tocmai in faptul ca poate conduce la schimbarea management-ului cu noi perspective terapeutice la foarte multi pacienti, iar in unele situatii poate identifica alte leziuni metastatice, neidentificate anterior.

Examenul PET-CT face parte din categoria descoperirilor cu impact major asupra modului in care are loc management-ul pacientului cu afectiuni oncologice, cu posibilitatea obtinerii de informatii cu impact terapeutic care nu pot fi obtinute prin alte examinari imagistice. Desi introdusa relativ recent in practica medicala curenta, aceasta metoda este deja parte componenta a ghidurilor clinice internationale si nationale intr-un mare numar de afectiuni oncologice. Decontarea prin sistemul national de asigurari de sanatate a examenelor PET-CT cu 18F-FDG are o importanta deosebita deoarece ofera pacientilor si medicilor curanti sansa unui management terapeutic tintit, personalizat.

Autor: Dr. Raluca Mititelu, medic primar Medicina Nucleara, Doctor in Medicina, Presedinte, Societatea Romana de Medicina Nucleara si Imagistica Moleculara

Pentru mai multe detalii, puteti contacta personalul Laboratorului de Medicina Nucleara la numărul de telefon 021.319.30.51, interior 489 sau la numărul 0787.301.262.

 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support