ITBSindromul Bandei Iliotibiale (SBIT) este una dintre cele mai frecvente leziuni în rândul alergătorilor. Apare atunci când banda iliotibiala, ligamentul care coboară în partea laterala a coapsei, de la şold până la tibie, este prea în tensiune sau inflamat. Banda IT se ataşează sub genunchi pe tibie şi ajută la stabilizarea şi mişcarea articulaţiei. Atunci când banda IT nu funcţionează corect, mişcarea genunchiului (şi, prin urmare, alergatul) devine dureroasă. Durerea de BIT poate fi suficient de severă pentru a pune pe tuşă complet un alergător timp de câteva săptămâni sau chiar mai mult.

Sindromul IT poate rezulta din orice activitate care determină piciorul să se întoarcă în interior în mod repetat. Acestea pot include purtarea pantofilor incomozi, platfusul, executarea prea multor antrenamente folosind aceeaşi mişcare sau pur şi simplu alergatul de prea mulţi km. Spre deosebire de multe leziuni de suprasolicitare, durerea de BIT afectează alergătorii profesonişti aproape la fel de mult ca şi începătorii. Când tractul iliotibial se apropie de genunchi, freca de os. Acest lucru provoacă inflamaţia. Sindromul de bandă iliotibiala este mai frecvent la femei, deoarece şoldurile femeilor se înclină într-un mod care generează ca genunchii să se întoarcă înspre intern.

Diagnosticul de SBIT e confirmat prin examen clinic la medicul specialist (ortoped) si prin examene complementare (ecografie de parţi moi sau IRM de genunchi).

Deoarece cel mai notabil simptom este în mod obişnuit umflătura şi durerea la exteriorul genunchiului, mulţi alergători cred că au o leziune la articulaţia genunchiului (diagnosticul diferenţial trebuie făcut cu sindromul dureros patelofemural) . Cel mai simplu mod de a orienta diagnosticul este să se îndoaie genunchiul la un unghi de 45 de grade. Dacă există o problemă de bandă IT, veţi simţi durerea în afara articulaţiei.

Medicul specialist poate recomanda efectuarea de examene complementare, menţionate mai sus, care să confirme diagnosticul. O radiografie va produce, de obicei, rezultate negative (pe radiografie se vad oasele, nu ţesuturile moi), dar un IRM poate demonstra o îngroşare parţială a benzii, care rezultă din inflamaţie.

ITB 2Pentru a trata eficient SBIT e important să ascultaţi sfaturile specialistului. Acesta poate recomanda repaus sportiv complet, pentru că cel mai bun mod de a scăpa de dureri este odihna imediată. Asta înseamna mai puţini km sau să nu alergaţi deloc. La majoritatea alergătorilor, odihna imediată va împiedica întoarcerea durerii. Dacă nu luati o pauză de la alergare, SBIT poate deveni cronic.

Până la realuarea alergatului, puteţi încerca alte sporturi, cum ar fi înotul, mersul cu bicicleta şi canotajul. Exerciţiile la steper sau pe scări nu sunt indicate, pentru că solicită din punct de vedere mecanic genunchiul similar alergatului.

Altă medotă de tratament este aplicaţia de gheaţă pentru a reduce durerea şi inflamaţia. Gheaţa trebuie aplicată timp de 10 până la 15 minute în fiecare oră până când durerea iniţială a dispărut, apoi de 2 sau 3 ori pe zi şi / sau după alergat este o idee bună pentru a se asigura că durerea nu se întoarce. Odată ce inflamaţia a dispărut, cauzele potenţiale trebuie să fie abordate, cum ar fi un TIB în tensiune sau cel mai probabil durerea va reveni.

În afată de măsurile de tratament menţionate, ortopedul poate prescrie medicamente antiinflamatorii, cum ar fi AINS, de ex. Ibuprofen. Acest lucru este util în stadiul acut (de început) pentru a reduce durerea şi inflamaţia. Pe termen lung, este mai puţin eficient. Vorbiţi întotdeauna cu un medic înainte de a lua medicamente în cazul în care aveţi contraindicaţii, de exemplu astmaticii nu trebuie să ia Ibuprofen/aspirina.

În afară de tratamentul medicamentos, medicul vă poate recomanda masajul profesionit sportiv, acupunctura şi exerciţiile, care sunt o parte importantă a oricărui program de recuperare după STIB. Exerciţiile de întindere, de întărire şi cu role de spumă sunt recomandate în recuperarea de la sindromul TIB.

Dacă problema TIB nu se îmbunătăţeşte după câteva săptămâni, solicitaţi ajutor de la un specialist în medicină sportivă. Este posibil să aveţi nevoie de o injecţie cu corticosteroizi pentru a rupe ţesutul cicatricial şi pentru a ajuta la vindecarea rapidă. Dar acest tratament prezintă propriile riscuri, deoarece poate slăbi ligamentele şi tendoanele. Luaţi în considerare injecţiile cu aceste preparate dacă nimic altceva nu a funcţionat.

La eşecul metodelor de tratament enumerate până acum, ultima soluţie este intervenţia chirurgicală care constă în eliberarea şi mobilizarea benzii IT.

Maior medic dr Stefan Mitulescu, medic specialist Ortopedie-Traumatologie, competenţă Artroscopia genunchiului, Secţia Clinică Ortopedie şi traumatologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”
Contact: 021/319.30.51- 60, la care solicitati operatorului transferarea apelului la int. 147 sau 423.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support