Endometrioza este definită prin prezența de tesut endometrial activ în afara cavității endometriale si a musculaturii uterine la femeile de vârstă reproductiva. Este cea mai frecventă cauză a durerii pelvine cronice la femeie asociată cu infertilitatea. Prezența tesutului endometrial ectopic cel mai frecvent se întâlnește în cavitatea abdominală și pelvină, la nivelul ovarelor, trompelor uterine, peritoneu pelvin, intestin gros sau subțire și mai rar la nivel pulmonar sau cerebral.

Incidența maximă a acestei afecțiuni se întalnește între 25 și 35 ani, dar se poate manifesta și în adolescență sau în postmenopauză la pacientele care primesc terapie cu substituție hormonală.

DIAGNOSTIC

Dismenoreea – senzatie dureroasa intensa care debuteaza cu cateva zine inainte de debutul menstruatiei cu exacerbare in timpul menstrei, durere care nu se amelioreaza la administrarea de analgezice. Pacienta acuza durere uni sau bilaterala cu iradiere in spate si meteorism abdominal.

Dispareunia – durerea din timpul actului sexual la pacientele cu implante endometriozice rectovaginale.

Durerea cronica pelvina – este determinata de aderente, chisturi endometriozice, procesul inflamator determinat de implantele endometriozice, are caracter intermitent si creste in intensitate inainte si dupa menstruatie.

Tulburariale ciclului menstrual – ciclul menstrul abundent cantitativ si durata crescuta, sângerari anormale intre perioadele menstruale.

EXAMENUL CLINIC

Examenul clinic se realizeaza cu valve cand se pot evidentia leziuni endometriozice la nivelul vaginului sau colului uterin si prin tact vaginal cand se constata o mobilitate redusa a uterului si se poate palpa chistul endometriozic ovarian. Se recomanda examinarea pacientei in a doua zi a ciclului menstrual cand sensibilitatea leziunilor endometriozice este maxima. Diagnosticul de certitudine al endometriozei se face prin laparoscopie.

INVESTIGATII PARACLINICE

Markerul seric CA 125 – este o glicoproteina cu crestere moderata in endometrioza. Se foleseste in special la pacientele diagnosticate si tratate iar o crestere a acestui marker peste o valoare de 35U/ml sugereaza recurenta endometriozei.

Ecografia – aspectul ecografic al endometriomului este de fulgi de zapada cu flux vascular crescut la investigatia Doppler.

Tomografia computerizata si rezonanta magnetica nucleara – investigatii imagistice cu sensibilitate si specificitate superioare ecografiei.

Cistoscopia si urografia – apreciaza afectarea mucoasei vezicale si infiltrarea ureterala.

TRATAMENTUL ENDOMETRIOZEI

Trebuie individualizat in functie de varsta pacientei, intensitatea durerii, dorinta pacientei de procreere sau contraceptie, localizarea leziunilor endometriozice.

Analgezice – utile in durerea de intensitate mica sau moderata.

Progestative – administrare orala sau transvaginala pentru o perioda de 6-9 luni induc o stare de pseudosarcina si reduc considerabil intensitatea durerii.

Dispozitivul intrauterin cu levonorgestrel si contraceptivele orale combinate – reduc intensitatea durerii si inhiba dezvoltarea implantelor endometriozice.

Agonistii de GnRh – determina o castrare medicala reversibila similara cu indepartarea chirurgicala a ovarelor. Administrarea se face pentru o perioada de maxim 6 luni iar efectele adverse instalate in aceasta perioada revin la normal prin incetarea terapiei.

Tratamentul chirurgical este indicat pacientelor cu forma medie sau severa, aderente, chist endometriozic rupt sau cu dimensiune peste 4 cm, implante endometriozice la nivelul altor organe.

Tratamentul chirurgical conservator se realizeaza laparoscopic pentru dublul rol diagnostic si terapeutic. Implantele endometriozice pot fi vaporizate, coagulate sau excizate. Rezectia focarelor endometriozice asigura tratamentul complet al acestei afectiuni cu posibilitatea de a efectua examen anatomopatologic. Tratamentul endometrioamelor se realizeaza prin chistectomie si excizia capsulei in totalitate pentru a preveni refacerea chistului.

Tratamentul chirurgical radical consta in histerectomie totala cu anexectomie bilaterala cu rezectia focarelor endometriozice. Este indicat la pacientele care au forme severe de endometrioza si nu mai doresc  o sarcina. Post interventie se administreaza terapie de substitutie hormonala  cu doze minime de estrogeni pentru a preveni recurenta endometriozei.

Tratamentul infertilitatii asociat endometriozei se realizeaza medicamentos inaintea fertilizarii in vitro. In cazul prezentei endometrioamelor se tenteaza tehnici chirurgicale conservatoare cu salvarea tesutului ovarian indemn.

Contact Sectia Obstretica – Ginecologie: 021/319.30.51 – 60, la care solicitati operatorului transferarea apelului la int. 376, între orele, 12.00 – 14.00.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support