De ce e importanta evaluarea functiei hormonilor tiroidieni la pacientul care se prezinta pentru crestere ponderala?
Hormonii tiroidieni actioneaza in principal asupra proceselor metabolice pe care le stimuleaza si le intensifica.

Pe plan metabolic cresc consumul de oxigen si metabolismul energetic al tuturor tesuturilor si organelor, exceptie facand creierul, splina, plamanii, retina si gonadele.

Ca urmare a intensificarii reactiilor oxidative celulare, pot creste metabolismul bazal cu 60-100% peste valorile normale atunci cand secretia tiroidiana este in exces, astfel creste termogeneza avand actiune calorigena.

Scăderea nivelului de hormoni tiroideni duce la încetinirea generală a metabolismului, cu afectarea majorităţii organelor.

Manifestările sunt nespecifice şi, din acest motiv, diagnosticul este pus de multe ori cu întârziere.

Este important de reţinut ca nu toate simptomele trebuie să fie prezente. Sunt pacienţi care au majoritatea simptomelor, alţii doar câteva, iar în unele cazuri de hipotiroide nu apare niciuna dintre manifestările de mai jos (diagnosticul facându-se doar prin analize de laborator).

Manifestarile care pot aparea datorita deficitul de hormoni tiroidieni (hipotiroidismul):
La nivelul aparatului cardio-vascular:

 • scăderea frecvenţei cardiace sub 60 de bătăi/min;
 • scăderea forţei bătăilor inimii;
 • accelerarea aterosclerozei – creşte depunerea de grăsimi pe vase;

La nivelul sistemului nervos:

 • somnolenţă;
 • fatigabilitate,
 • anxietate,
 • tulburări de concentrare şi memorie;
 • exprimarea verbală greoaie;

La nivel gasto-intestinal:

 • apetitul este redus, cu creştere în greutate – uşoară sau moderată, hipotiroidia nu duce, de obcei, la obezitate;
 • tranzitul intestinal este încetinit, cu tendinţă la constipaţie;
 • poate apărea creşterea transaminazelor (analize de sânge care arată funcţia ficatului);

La nivelul tegumentelor:

 • pielea este palidă, uscată, rece; tegumentele apar îngroşate,
 • părul este lipsit de luciu, cade uşor;

Mai pot aparea:

 • dureri musculare;
 • crampe;
 • scaderea fertilitatii la ambele sexe;
 • ciclurile menstruale devin neregulate şi pot fi abundente (sângerari prelungite şi importante cantitativ);
 • la femeile însărcinate există un risc crescut de avort spontan sau de deficit intelectual la copil;
 • intoleranţă la frig – pacientul suportă greu temperaturile scăzute.

Cea mai frecventa cauza de hipotiroidie este Tiroidita Haschimoto. Frecventa bolii in populatia generala variaza in diferite studii intre 0,2 – 4%. Tiroidita Hashimoto afecteaza predominant femeile – de 4-5 ori mai frecvent decat barbatii.

Factorii de risc:

– factorul genetic (antecedentele din familie) – riscul de tiroidita cronica este mai ridicat la o persoana care are rude de gradul I afectate de aceasta boala;
– variabilitatea legata de varsta – boala este mai frecvent intalnita odata cu inaintarea in varsta, dar poate apare si la copii si adolescent;
– sarcina – perioada de 3-6 luni dupa nastere este cu risc crescut pentru declansarea tiroiditei cronice datorita modificarilor imunitare care apar;
– iradierea – creste riscul de boala, indiferent daca este terapeutica sau accidental;
– factori legati de mediu, cel mai important este administrarea iodului care in catitati mari, poate duce la aparitia acestei afectiuni la persoane cu predispozitie;
– administrarea de diferite medicamnte ca: antitiroidiene de sinteza, amiodarona, litiu, alfa-interferon.

Diagnosticul:
Tabloul clinic este variabil in functie de stadiul bolii. Manifestarile clinice sunt datorate nivelului scazut de hormoni tiroidieni, dar si de gusa (marirea de volum a tiroidei). Gusa este in general prezenta si poate ajunge la dimensiuni mari; exista, totusi, pacienti la care aceasta crestere in volum a tiroidei nu apare. Gusa este de consistenta ferma, cu o suprafata discret neregulata, poate fi asimetrica (un lob mai mare decat celalalt) si nedureoasa.

Biochimic:
TSH este crescut, FT4 este scazut si este present si ATPO crescut (marker-ul de boala autoimuna present in Tiroidita autoimuna).

Tratamentul:
Tratamentul implică folosirea zilnică a hormonilor tiroidieni sintetici. Această medicaţie orală restabileşte nivelul de hormoni, readucând corpul la stadiul normal. Eficienta apare după una -două săptămâni de la începerea sa. În această perioadă pacienţii constată că se simt mai puţin obosiţi, că se amelioreaza profilul lipidic si ca  încep să scadă în greutate, în contextul în care kilogramele în plus au fost provocate de hipotiroidie.

Durata tratamentului poate fi perntru toata viata, însă poate varia, astfel că medicul verifică nivelul TSH-ului în fiecare an.

Titrarea dozei este facuta periodic, sub supravegherea medicului endocrinolog.

Prognosticul:
– daca boala nu este diagnosticata sau tratamentul nu este urmat, se va instala hipotiroidia severa, cu risc de aparitie a comei mixedematoase; aceasta fiind forma extrema de hipotiroidism, amenintatoare de viata;
– daca este urmat tratamentul si valoarea TSH este mentinuta in limite normale, pacientul va avea o viata absolut normala, fara niciun fel de limitari, iar capacitatea de a lua sau de a pierde in greutreutate este aceeasi ca a persoanelor fara probleme tiroidiene.

Conform ATA (American Thyroid Association) cresterea masiva in greutate este rar asociata cu hipotiroidismul. In general numai aproximativ 4 – 5 kg din masa totala sunt din cauza hipotiroidiei, aceasta depinzand de severitatea bolii. Daca insa cresterea in greutate este singura manifestare cu care se prezinta pacientul atunci este putin probabil sa fie din cauza bolii tiroidiene.

stanica mihai endoCpt dr. Mihai Elena-Iuliana, medic specialist endocrinolog, competenta ecografia gandelor endocrine, Ambulatoriul integrat al SUUMC
Contact: 021/319.30.51- 60, la care solicitati operatorului transferarea apelului la int. 771.

Despre Cpt dr. Mihai Elena-Iuliana, medic specialist endocrinolog, competenta ecografia gandelor endocrine, Certificat of Attendance Clinical Track “Osteoporosis: Essential of Densitometry, Diagnosis and Management”, competenta in consiliere nutritionala, absolventa a Colegiului Militar Dimitrie Cantemir Breaza – promotia 2005, absolventa a Institultului Medico-Militar din cadrul UMF Carol Davila Bucuresti  – promotia 2011, rezidenta in specializarea endocrinologie – Institutul National de Endocrinologie C.I. Parhon, membra a Societatii Romane de Endocrinologie.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support