Prostata, organ fibromuscular, este o glandă anexă a aparatului genital masculin, situată la nivelul porţiunii iniţiale a uretrei masculine, sub vezica urinară.

Datorită localizării sale şi a relaţiilor strânse cu tractul urinar şi cu aparatul genital, prostata deţine o pondere mare în patologia masculină uro-genitală.

Are forma unei castane cu baza orientată superior şi vârful spre inferior şi cântăreşte în mod normal aproximativ 20-25 de grame, masurând aproximativ 3 cm în diametrul vertical, 4 cm în diametrul transvers şi 2-3 cm în diametrul antero-posterior.

După 45-50 de ani în evoluţia acestui organ intervine un proces de hiperplazie.

Adenomul de prostată, denumit şi hiperplazia benignă de prostată, este cea mai frecventă tumoră benignă a bărbatului.

Această afecţiune evoluează insidios, pe parcursul a mai multor ani, modificările induse asupra aparatului urinar dezvoltându-se lent. Creşterea în volum a prostatei realizează comprimarea în timp a uretrei, determinând modificări ale actului micţional.

Semnele şi simptomele care ar trebui să atragă atenţia asupra posibilei existenţe a unui adenom de prostată sunt rezultatul interrelaţiei dintre obstrucţia subvezicală provocată de mărirea în volum a prostatei şi mecanismele adaptative ale vezicii urinare. Aceste simptome sunt clasificate astfel:

  • Obstructive (de evacuare) – un început ezitant al urinării, jet urinar cu presiune slabă, jet urinar intermitent sau întrerupt, urinare dificilă şi prelungită, senzaţie de golire incompletă a vezicii urinare, până la retenţia completă de urină („blocaj urinar”);
  • Iritative (de stocare) – frecvenţă crescută a urinărilor (polakiurie), în special noaptea , urgenţa (senzaţia bruscă şi imperioasă de a urina), preudoincontinenţa prin urgenţă a urinării(pacientul „scapă” câteva picături până ajunge la toaletă).

Diagnosticul adenomului de prostată se stabileşte de către medicul specialist urolog în urma examinării clinice şi a investigaţiilor paraclinice.

Din cadrul examenului clinic nu trebuie să lipsească anamneza cu evaluarea simptomatologiei (scorul IPSS) şi tuşeul rectal.

Investigaţiile paraclinice sunt:

– Analize de laborator: evaluarea funcţiei renale (uree, creatinină), sumar de urină, urocultură şi, nu în ultimul rând, antigenul specific prostatei (PSA) şi uneori fracţiunea lui liberă (free PSA), care ne orientează asupra benignităţii tumorii prostatice;

– Investigaţii imagistice: Ecografia aparatului urinar, care este obligatorie pentru măsurarea volumului prostatic şi a rezidiului post-micţional şi, în anumite cazuri, este necesară realizarea urografiei intravenoase şi a examenelor urodinamice.

Tratamentul adenomului de prostată este variat. În funcţie de existenţa complicaţiilor, acesta poate fi atât medicamentos, pentru adenomul de prostată necomplicat, cât şi chirurgical, pentru adenomul de prostată complicat.

Tratamentul medicamentos constă în:

  • Fitoterapie (ex: Prostamol, Prostenal, etc.),
  • Alfa-blocante (ex: Omnic, Xatral, etc.),
  • Inhibitori de 5 alfa – reductază (ex: Proscar, Avodart, etc.).

Fitoterapia, terapia pe bază de plante, se adresează pacienţilor tineri cu adenom de prostată incipient. Monoterapia (alfa blocantele) se recomandă pacienţilor cu un volum prostatic de până la 40 cm3. Peste această valoare se recomandă terapia combinată (alfa-blocant + inhibitor de 5 alfa- reductază).

Tratamentul chirurgical al adenomului de prostată este subâmpărţit în tratament minim-invaziv şi tratament clasic (deschis).

Tratamentul chirurgical minim-invaziv:

  • TUR-P (transuretrorezecţia prostatei) – Este intervenţia endoscopică cea mai frecvent practicată în urologia actuală, fiind considerată „standardul de aur” în tratamentul adenomului de prostată. Se recomandă pacienţilor cu un volum prostatic între 30-80 cm3.
  • TUI-P (transuretroincizia prostatei) – Este folosită la pacienţii tineri cu adenoame sub 30 cm3, fără lob median.

_MG_2533Tratamentul chirurgical clasic este recomandat pacienţilor cu adenom de prostată cu un volum mai mare de 80 cm3.

În concluzie, este optim ca orice bărbat trecut de vârsta de 50 de ani sa facă cel puţin un consult urologic în fiecare an.

 

Cpt. dr. Stănescu Cornel, medic specialist urologie, competenţă în litotriţie extracorporeală (ESWL), Ambulatoriul integrat al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”.
Contact: 021/319.30.51- 60, la care solicitati operatorului transferarea apelului la int. 738.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support