Poza carcinom bazocelularCarcinomul bazocelular reprezinta cea mai des intalnita forma de cancer malign al pielii, insumand aproximativ 80% dintre formele de cancer malign al pielii, in SUA cancerul de piele fiind cea mai frecventa forma de cancer, depasind totalitatea cazurilor de cancer de san, pulmonar, prostata si colon. Cu toate ca mortalitatea este foarte mica, el metastazand doar in 0,05-0,1 % dintre cazuri, a ramas clasificat ca fiind malign datorita potentialului invaziv si distructiv local, generand astfel daune estetice si functionale importante.

Cum il recunoastem? In functie de subtipul acestuia, carcinomul bazocelular poate apare ca o papula cu o depresie centrala, eroziuni si/sau ulceratii de obicei centrale, uneori eritematos, in unele cazuri pigmentat, prezenta telangiectaziilor la nivelul leziunii (mici vase de sange de culoare rosie), sangereaza in caz de traume mici.

Factorii de risc implicati in etiopatogeneza carcinomului bazocelular sunt:

– expunerea la soare si radiatii UV, este principala cauza responsabila pentru aparitia carcinomului bazocelular;

– culoare pielii deschisa – Fitzpatrick I si II (persoane cu tenul alb, care se bronzeaza foarte greu sau deloc si la care arsurile solare sunt frecvente);

– istoric familial de cancer de piele; anumite anomalii genetice; persoane imunodeprimate (SIDA sau anumite patologii dobandite, sau persoane care iau medicamente imunosupresoare);

Unde apare si la cine? Carcinomul bazocelular apare cel mai frecvent pe zonele corpului expuse soarelui si a radiatiilor UV, astfel ca in 85% din cazuri apare in zona capului si gatului, rareori pe trunchi si extremitati. El apare in 95% dintre cazuri la persoanele cu varsta cuprinsa intre 40-79 ani, fiind mai frecvent la persoanele de gen masculin.

Tratament: acesta poate fi medical, distructiv/ablativ sau chirurgical.

Tratamentul de electie, care se practica si in clinica noastra, este excizia chirurgicala a tumorii cu limite de siguranta oncologica de 5-10 mm perilezional in functie de gradul de risc al formatiunii tumorale. Excizia chirurgicala a carcinomului bazocelular este singura metoda prin care se pot evalua marginile de rezectie si astfel confirma histopatologic, ca formatiunea a fost excizata in intregime, celelalte metode de tratament medical si distructiv (laser CO2, electrocauterizare, imiquimod/5-FU, radioterapie, terapie fotodinamica, crioterapie) nu permit evaluarea histopatologica a formatiunii distruse.

Reaparitie si metastaze – din fericire, carcinomul bazocelular metastazeaza foarte rar catre alte situsuri (0.1% dintre cazuri), dar din pacate are o rata mare de reaparitie, aproximativ 30-50% dintre persoanele afectate vor prezenta o recurenta in primii 5 ani postoperator. Factorii de risc pentru reaparitia carcinomului bazocelular sunt:

– dimensiunea tumorii: > 6mm zona centrala a fetei, maini, zona genitala; >10mm obraz, frunte, scalp; >20mm trunchi si extremitati;

– recurente in antecedente; margini prost delimitate; radioterapie anterioara; imunosupresie; invazie perineurala evidentiata la examenul histopatologic;

– subtipul morfeoform, sclerozant, micronodular, mixt infiltrativ;

Avand in vedere recurenta mare a acestui tip de cancer, este necesara reevaluarea perioadica (folow up), la fiecare 6 luni in primul an, apoi anual; aceste controale se insotesc si de educarea pacientului cu privire la factorii de risc.

Educarea pacientului – pacientii sunt sfatuiti sa evite factorii de risc principali – expunerea solara, radiatii ioinizante, folosirea solarului. Sunt sfatuiti sa poarte camasi cu maneca lunga, palarii mari ce protejeaza urechile si nasul, ochelari de soare cu protectie UV. Nu este recomandata expunerea la soare in intervalul orar 11-15, iar atunci cand o facem, sa folosim cremele de protectie solara. S-a dovedit faptul ca folosirea cremelor de protectie solara reduce aparitia unui cancer de piele cu 40%. CDC (Centers for Disease Control and Prevention) recomanda folosirea unei creme cu factor de protectie solar (SPF) de cel putin 15, in timp ce American Academy of Dermatology (AAD) recomanda folosirea unei creme cu SPF de cel putin 30. Aceasta crema se aplica cu cel putin 20-30 minute inainte de a ne expune la soare, se recomanda folosirea unei creme rezistente la apa, iar reaplicarea acesteia este necesara la fiecare 30-40 minute in cazul in care inotam sau transpiram.

Sunt sfatuiti parintii sa isi protejeze copiii, si s-a demonstrat ca protejarea copiilor pana la varsta de 18 ani, prin folosirea cremelor de protectie solara si a vestimentatiei adecvate, a dus la o reducere cu 78% a incidentei cancerelor de piele non-melanocitare. Nu este recomandata expunerea directa la soare a copiilor cu varsta mai mica de 1 an.

Locotenent medic dr. Ionut Guzganu, medic rezident Chirurgie plastica si reconstructive, Secţie Chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă din SUUMC

Contact: telefon centrală 021/ 319.3051 – 60, la care solicitaţi transferarea apelului la numărul de interior 436, între orele 08.00 – 14.00.

Bibliografie:

  1. Grabb and Smith’s Plastic Surgery, seventh edition 2014, Chapter 14
  2. Essentials of Plastic Surgey, second edition 2014, Chapter 15
  3. https://emedicine.medscape.com/article/276624-overview#a7 accesat la data 13.01.2018

4. https://www.youtube.com/watch?v=iMpJLQFEKwo accesat la data 13.01.2018

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support