Luni, 27 februarie 2017, o echipă medicală multidisciplinară complexă, formată din specialişti în chirurgie cardiovasculară, cardiologie intervenţională şi ATI au demarat, la nivelul Compartimentului angiografie şi cateterism cardiac din cadrul Spitalului Militar Central, un nou program de corecţie minim invazivă a anevrismelor aortic prin implantarea dispozitivelor de tip endograft, modulatoare de flux (EndoVascular Aneurysm Repair – EVAR).

Pacientul la care s-a intervenit prin această procedură minim invazivă de tratament fusese diagnosticat cu anevrism gigant de aortă abdominal, la care se asociau o serie de alte afecţiuni secundare, disjunse din diagnosticul de bază, context medical care creştea, semnificativ, riscul de mortalitate prin intervenţia chirurgicală clasică.

Dat fiind gravitatea diagnosticului, în urma evaluării, clinice şi paraclinice, a stării de sănătate, echipa medicală multidisciplinară a optat în favoarea aplicării procedurilor de corecţie EVAR, intervenţie care asigura, imediat, un confort al pacientului prin scăderea perioadei de spitalizare, de recuperare medicală, a necesarului de transfuzie sangvină şi, mai ales, a riscului de apariţie a complicaţiilor majore postoperatorii care puteau conduce la deces.

_MG_0416EVAR presupune introducerea retrogradă, pe calea arterelor femurale, printr-un cateter, a unei proteze auto-expandabile, până la nivelul anevrismului. Proteza este expansionată progresiv de la nivelul zonei proximale a anevrismului până la nivelul arterelor iliace, izolând zona de dilataţie anevrismală de circuitul sanguin. Anevrismul şi conţinutul său se coagulează şi se cicatrizează progresiv, în timp ce traiectul vascular normal este refăcut complet de catre proteză iar riscul de ruptură a peretelui vascular dispare. Procedura EVAR necesită anestezie locală sau rahianestezie, practicarea unei incizii mici la nivel femoral, întreaga intervenţie durînd între o ora şi trei 3 ore si necesită o spitalizare de numai câteva zile.

Tratamentul endovascular, deşi necesită condiţii anatomice precise pentru a putea fi realizat în siguranţă este utilizat, în prezent, pentru rezolvarea a mai mult de 50% din anevrismele abdominale importante.

În cazul unui pacient, diagnosticat cu anevrism de aortă, decizia privind oportunitatea abordării tratatentului endovascular se ia luând în considerare câteva aspect esenţiale legate de anatomia, structura aortei şi a vaselor iliace. Diagnosticul imagistic pre-operator este esenţial pentru a putea aprecia cât de adecvate sunt condiţiile anatomice pentru EVAR. Informaţiile medicale de interes se obţin prin angio-CT sau angio-RM.

Galerie foto:
[good-old-gallery id=”18053″] Foto: Daniel Iancu

XXX

Anevrismele de aortă reprezintă o problemă importantă de sănătate asociată în principal cu ateroscleroza. Creșterea diametrului aortei toracice peste 65 mm și a aortei abdominale peste 55 mm reprezintă criterii de tratament chirurgical sau intervenţional prin implantul de stentgrafturi auto-expandabile.

_MG_0412În prezent, tehnologia permite excluderea endovasculară a circa jumătate din anevrismele de aorta abdominalași a majorităţii anevrismelor de aorta totacica. În unele cazuri, tehnica endovasculară este numai o etapă a unor proceduri hibride, chirurgicală și endovasculară.

Anevrismul reprezintă o dilatare anormală a peretilor arteriali datorată frecvent aterosclerozei sau produsă în urma unui traumatism. Dilatarea implică şi reducerea rezistenţei pereţilorvasculari la presiunea fluxului sangvin, astfel încât, la dimensiuni mari ale anevrismului (peste 5 cm diametru transvers), există un risc crescutde ruptură, hemoragie interna si deces. Factorii de risc includ vârsta înaintată, istoricul de fumător, antecedentele heredo-colaterale de anevrism vascular, boala coronariana ischemica, ateroscleroza, obezitatea, hipertensiunea arterială etc.

Progresele tehnologice înregistrate în ultimul deceniu au făcut ca tratamentul endovascular să reprezinte soluţia terapeutică cea mai frecvent folosită de rezolvare a anevrismelor de aortă abdominală, în multe centre de specialitate din ţară şi strainătate.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support