Miracolul Marii Uniri nu s-a făcut în condiții ușoare. La 1918, România era vlăguită de război și epidemie, parțial ocupată de armate străine și departe de aliații săi. Toate nemulțumirile și dezbinările noastre de astăzi par neînsemnate față de ceea ce au avut de înfruntat înaintașii noștri. Și, totuși, au reușit acolo unde toți cei dinaintea lor dăduseră greș de nenumărate ori.

Au reușit pentru că au acționat împreună.

Vom omagia anul acesta mari figuri naționale: gânditori, oameni politici, militari sau simpli cetățeni. La vremea lor, nu erau mari eroi, ci doar oameni ca noi, cu defecte și calități. Unii ambițiosi sau nerăbdatori, alții pesimiști sau descurajați. La momentul 1918, fiecare însă a reușit să pună totul deoparte – să se pună pe sine deoparte! – în slujba unui țel mai presus de ei: un stat unitar, democratic și o casă mare pentru o mare familie. România Mare urma să devină statul tuturor fiilor săi, indiferent de etnie, religie sau opțiuni ideologice. O unitate în diversitate.

La 1918, oamenii politici cei mai diferiți – adversari înverșunați pe viață – au știut să-și dea mâna și să lucreze împreună. Îi separau educația, caracterul și ideologiile, dar aveau în comun un lucru: toți doreau o Românie unită și democratică, un acasă în care fiecare să se poată dezvolta liber.

În acest an unic pentru România, îi omagiem pe cei care, acum 100 ani, au reușit să realizeze un vis aparent imposibil: unirea tuturor românilor. Este un motiv de sărbătoare, dar este și un prilej de gândire pentru fiecare român de azi.

A omagia realizările înaintașilor este frumos, însă nu suficient. Pentru că moștenirea pe care ne-au lăsat-o nu este doar un cadou, ci și o datorie. Aceea de a hrăni și crește, zi de zi, prin faptele modeste ale fiecăruia, avuția comună. A omagia cum se cuvine înaintașii înseamnă înainte de orice a omagia spiritul lor.

A fi uniți nu înseamnă a fi toți la fel, ci a defini și păstra un sanctuar sufletesc comun. O zonă care nu suferă negociere sau conflict: România. Asemenea unui arbore, fiecare ramură crește altfel, dar fiecare contribuie la soliditatea trunchiului comun. Indiferent de tot ce ne desparte, suntem români.

 

Români în primul rând, nu doar în ultimă instanță.

România mare a cuprins între hotarele sale multe minorități naționale sau religioase. De la bun început, toți trebuiau să se poată dezvolta în siguranță și egalitate, sub un singur steag. Diferențele acestea nu sunt o sursă de vulnerabilitate, ci sunt ceea ce ne îmbogățește.

Aşadar, trebuie să învățăm din exemplul marilor înaintaşi de la 1918 și să nu lăsăm ca ceea ce ne desparte să ne dezbine. Dacă reușim să ne privim față în față și să găsim, dincolo de opțiunile fiecăruia, cele câteva lucruri sacre care cad în custodia noastră comună, atunci vom putea să ne privim în ochi și bunicii pe care-i omagiem, dar și nepoții care așteaptă de la noi o Românie stabilă și demnă pentru cel puțin încă 100 de ani.

Vom avea de sărbătorit în acest an câteva date de aur. În sunetul festivităților, cel mai semnificativ semnal sonor pe care îl putem da ar fi un minut de tăcere. Nu doar ca să ne reculegem pentru sacrificiul total al românilor de acum 100 de ani, ci și un moment de tăcere, în care fiecare să ne întrebăm cu ce putem contribui – nu cu vorbe mari ci cu fapte modeste, în fiecare zi – pentru ca România mea să devină România noastră.

Sursa http://www.cultura.ro/centenarul-marii-uniri

Medicina militară în anul centenarului Marii Uniri

“Aceste scurte date, în bună parte istorice (istoria medicinei), apar în An centenar 2018 din dorinţa de a desprinde cu toţii cât mai multe înţelesuri asupra celor ce s-au întâmplat.
La noi, la români, s-a vorbit şi s-a scris mult despre Primul Război Mondial. 
Se pare că pătrunde, încet dar sigur, şi în literatura de profil de la noi această denumire, după aceea de „Primul Război Mondial” ceea ce nu face decât ca noi, românii, să ne reamintim faptul că am avut şi o Mică Unire (1859), urmată de Marea Unire din 1918.

Marele Război a început la Sarajevo în 1914 şi s-a încheiat în 1949 la Versailles, în Sala Oglinzilor, având, aşadar, valenţe mai mult europene… La începutul războiului, România, „o ţărişoară”, în forma literei L, avea 137.000 km2 şi o populaţie de 7,2 milioane de locuitori iar după Trianon, reîntregită şi devenită România Mare, a ajuns o ţară cu o suprafaţă de 295.000 km2 şi o naţiune cu o populaţie de 18 milioane locuitori.

Regatul României trecuse printr-o experienţă recentă, de neuitat pentru combatant şi, mai cu seamă, pentru medicii militari. În 1913, în cel de-al Doilea Război Balcanic, trupele române, care intraseră uşor în jumătatea de nord a Bulgariei, pierduseră 1600 de vieţi din cauza epidemiei de holeră – un „inamic” redutabil. Evident că au apărut acuzaţiile, evident generalii medici direct responsabili – Constantin Papilian (1852-1917) şi senatorul general (r) prof. dr. Athanase Demosthen (1846-1925) – au informat despre toate acestea pe Ion I.C. Brătianu – prim ministru şi ministru de Război.
Cu siguranţă că cei doi ani de neutralitate au făcut, pentru cei îndreptăţiţi, să aleagă nişte linii organizatorice mai bune şi mai eficiente, fiindcă „începe funcţionarea formaţiei sanitare de etapă, semi-spitale de evacuare, spitale de evacuare, spitale auxiliare şi infirmerii de gară”.
Chiar după doi ani de expectativă armată, Războiul a început, pentru România ca şi pentru alte naţiuni, cum încep toate războaiele: brusc şi pe nepregătite! Nu intrăm în amănunte de ordin geostategic şi politico-economic. Prezentăm doar „rezultanta” şi scurte consideraţii despre medicii militari cu adevărat implicaţi în „drama perpetuă a războiului”.

General maior medic (r.) Prof. univ. dr. Dan Mischianu

Video realizat de col. Oana Ciobanu și Daniel Iancu

Dacă acum 100 de ani România îşi căpăta prin jertfa Armatei române suveranitatea şi independenţa, căci identitatea naţională era deja consfinţită, generaţiile noastre au obligaţia de a duce tradiția mai departe. Fiecare dintre noi este o parte din România de ieri, de astăzi si de maine.

La multi ani România!

Colonel medic dr. Vlad Ștefănel, Șef Secție Radioterapie

 

Video realizat de col. Oana Ciobanu și Daniel Iancu

România nu este doar a mea sau a dumneavoastră. Este întreaga istorie a familiilor noastre şi viitorul copiilor noştri.
La mulţi ani România, la mulţi ani dragi români!

Colonel medic dr. Alice Munteanu

 

Video realizat de col. Oana Ciobanu si Daniel Iancu

Știm cine suntem, știm ce putem face așa că privim cu încredere către România de mâine!

La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români!

Colonel medic dr. Florin Săvulescu, Șef Secție Chirurgie generală II 

Video realizat de col. Oana Ciobanu și Daniel Iancu

Pentru că suntem medici, ne dorim o Românie sănătoasă!

La multi ani, Romania!

Colectivul Secției Pneumologie

Video realizat de col. Oana Ciobanu si Daniel Iancu

A trăi centenarul Marii Uniri este o mare onoare și tocmai de aceea nu trebuie uitată jertfa înaintașilor noștri.

La mulți ani, dragi români!

Colonel medic dr. Bogdan Teușdea, Șeful Secției Unitate Primiri Urgențe

Video realizat de col Oana Ciobanu și Daniel Iancu

Centenarul este un moment unic pentru România, este despre trecut, prezent și viitor, înseamna principii, credință și valori.

La multi ani România mare și unită!

Plutonier adjutant principal asistent medical pr. licenţiat Giorgeta Grosu, Director de îngrijiri

Video realizat de col. Oana Ciobanu și Daniel Iancu

Se ştie că noi chirurgii nu suntem oameni care să vorbească mult. Pentru noi, vorbesc mâinile, performanţele şi rezultatele noastre. Iată de ce preferăm să spunem, în doar câteva cuvinte, ceea ce simţim şi gândim, la ceas de mare sărbătoare.

La multi ani România! La mulţi ani dragi români!

Colectivul de medici din Secția Chirurgie generală I

Video realizat de col. Oana Ciobanu și Daniel Iancu

Un moment istoric, cu mare responsabilitate pentru generația centenarului. România trebuie sa meargă mai departe!
La mulți ani, România!

Colonel medic dr. Ion Ștefan, Șef Secție Boli infecțioase

Video realizat de col. Oana Ciobanu și Daniel Iancu

100 ROMÂNI DE CENTENAR

La mulți ani, România!
Colectivul de medici din Secția Clinică Medicină internă II

Video realizat de col. Oana Ciobanu și Daniel Iancu

Un moment solemn în care ne gândim, cu responsabilitate, la generaţiile viitoare!
La mulţi ani România!

Echipa Secţiei Recuperare, medicină fizică şi balneologie I – 100 români de centenar

Video realizat de col. Oana Ciobanu

La ceas de mare sărbătoare, pentru următorul centenar, să continuăm să fim mândri că suntem români!

La mulţi ani, România!

La mulţi ani, românilor de pretutindeni!

Colonel medic dr. Claudiu Nistor, şef Secţie Clinică Chirurgie toracică

Video realizat de col. Oana Ciobanu şi Daniel Iancu

Sunt român la fel ca dumneavoastră şi îmi doresc să trăiesc într-o Românie unită, modernă şi conştientă de valorile si trecutul ei. 
Sunt şi părinte si îmi doresc, pentru copilul meu, să trăiască într-o ţară capabilă să îi asigure viitorul.
Încă mai sunt copilul părinţilor mei iar asta mă face să îmi doresc ca seniorii României să fie respectaţi pentru tot efortul lor de peste ani.
Dar mai presus de toate sunt medic militar iar această haină dublă a profesiei mă determină să îmi doresc ca în România să fie pace, unitate şi armonie, să pot avea grijă de sănătatea celor care au nevoie de ea.

La mulţi ani România! La mulţi ani, dragi români, oriunde v-aţi afla!

Colonel medic dr. Marius Stănescu, Șef Secție Ortopedie-traumatologie

Video realizat de col. Oana Ciobanu și Daniel Iancu

România nu este doar locul unde spunem acasa, este o stare de spirit, este definiția felului nostru de a fi, a inteligenței exprimată în aproape toate domeniile, este setul de valori pe care le-am moștenit și pe care suntem obligați să le ducem mai departe.
România este istoria familiilor noastre și viitorul copiilor noștri.

La mulți ani, Romania! La mulți ani, dragi români, oriunde v-ati afla!

Colonel medic Profesor universitar dr. Mariana Jinga, Director medical

Video realizat de col. Oana Ciobanu și Daniel Iancu

Români în primul rând, nu doar în ultimă instanță.

România mare a cuprins între hotarele sale multe minorități naționale sau religioase. De la bun început, toți trebuiau să se poată dezvolta în siguranță și egalitate, sub un singur steag. Diferențele acestea nu sunt o sursă de vulnerabilitate, ci sunt ceea ce ne îmbogățește.

Aşadar, trebuie să învățăm din exemplul marilor înaintaşi de la 1918 și să nu lăsăm ca ceea ce ne desparte să ne dezbine. Dacă reușim să ne privim față în față și să găsim, dincolo de opțiunile fiecăruia, cele câteva lucruri sacre care cad în custodia noastră comună, atunci vom putea să ne privim în ochi și bunicii pe care-i omagiem, dar și nepoții care așteaptă de la noi o Românie stabilă și demnă pentru cel puțin încă 100 de ani.

Sursa http://www.cultura.ro/centenarul-marii-uniri


Video realizat de col Oana Ciobanu si Iulian Năstasache

Ganduri bune si urari pentru viitorul centernar al Romaniei Mari!

La multi ani, Romaniei unite! La multi ani, romani!

Lt. col. medic dr. Silviu Dumitrescu, sef Sectie Cardiologie I

Video realizat de col. Oana Ciobanu si Daniel Iancu