“Conferința Anuală a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” din acest an este dedicată împlinirii a 188 de ani de la semnarea certificatului de naștere al acestei profesii, din care ultimii 130 de ani de excelență medicală prin funcționare neîntreruptă în actuala locație, inaugurată la data de 25 septembrie 1889.

Prezentarea Spitalului Militar Central, la ceas de bilanț, nu este completă dacă nu înțelegem care este de fapt principala valoare a acestuia, transmisă de-a lungul timpului – calitatea specială a profesioniștilor care și-au desfășurat sau își desfășoară aici activitatea, cu pasiune. Da, aceasta trăsătură este ceea ce ne unește și dă valoare şi consistenţă medicinei din Spitalul Militar Central – pasiunea pe care o punem în tratarea pacienților, pasiunea cu care dialogăm şi colaborăm pentru a da sens interdisciplinarității în rezolvarea cazurilor complexe, pasiunea cu care ne instruim și ne racordăm la tot ce este nou, cu care transmitem generațiilor tinere moștenirea predecesorilor noștri, filtrată prin experiența personală. Și tot pasiune pentru profesie și pentru spitalul militar central este atunci când profesioniști de renume, medicii acestui spital nu aleg calea ușoară și comodă a unui mediu privat, tentant, ci preferă să facă parte din echipe ce participă la intervenții chirurgicale care pot dura chiar și 18 ore! Dacă ar fi să rezum într-o singură idee, aș putea spune că astăzi Spitalul Militar Central este o forță. O instituție remarcabilă, de referință, a cărei relevanță este dată în primul rând de resursa umană. Spitalul Militar este în fiecare dintre noi.

O să îl parafrazez pe regele Mihai care spunea că „România de astăzi nu este o moştenire de la părinţii noştri, ci este o ţară luată cu împrumut de la copii noştri” şi aş putea extrapola spunând că „am împrumutat tradiţia, simbolurile şi profesionalismul Spitalului Militar Central de la cei care acum învaţă cuvântul mamă.” Iată de ce, în desfășurarea celei de-a IX-a ediţii a Conferinţei Anuale a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” ne propunem să organizăm un eveniment de excepţie, capabil să ilustreze, într-o manieră definitorie, standardele actuale de performanţă ale colectivului nostru, dar şi obiectivele pe care dorim să le îndeplinim, pe termen scurt şi mediu. Conform tradiţiei, ceremonia de deschidere este marcată de acordarea, anuală, a Premiului de Excelenţă în Medicina Militară, precum şi a premiului Carol Davila pentru întreaga activitate, moment dedicat, cu dragoste şi respect, tuturor celor care ne-au fost mentori, oameni care au modelat destine, au salvat vieţi şi au inovat în domeniul lor de excelenţă.

Tuturor participanților la conferință le mulţumesc că au acceptat invitaţia noastră de a crea, împreună, un nou moment de referinţă pentru medicina militară românească și le urez succes la acest maraton ştiinţific.

În mod special, mulțumesc conducerii Ministerului Apărării Naţionale pentru susţinerea proiectelor derulate de medicina militară şi, în mod special, de Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”.

Tuturor colegilor mei din Spitalul Militar le urez un singer La mulți ani! La mulți ani medicinei militare românești Înainte de a declara deschise lucrările celei de-a IX- a ediţie a Conferinţei Anuale a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” aş vrea să vă adresez rugămintea ca, împreună, să aducem un pios omagiu tuturor celor care ne-au părăsit fizic, oameni dragi care au plecat din spital, chiar dintre noi, către cer, colegi şi prieteni, tineri sau mai puţin tineri, oameni care prin devotamentul şi caracterul lor desăvârşit ne-au lăsat un imens gol în suflet, pe care timpul nu-l va şterge niciodată! Durerea noastră este cu atât mai adâncă cu cât realizăm, prin fiecare pierdere suferită că deși sensul profesiei noastre este să salvăm vieţi, rămânem, uneori, la fel de neputicioşi şi de slabi în faţa morţii, ca oricare necunoscător în ale medicinei.”

General maior medic Conferențiar universitar dr. Florentina Ioniță-Radu, comandantul Spitalului Militar Central

Video realizat de col. Oana Ciobanu si Daniel Iancu

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support