Secția Clinică Boli infecţioase

Contact:
021/ 201.09.80, int. 1002 si 1004.

Secţia Clinică Boli Infecţioase este o secţie cu tradiţie în Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, funcţionând ca secţie externă a acestuia din anul 1957, în cadrul fostului Spital Clinic de Boli Infecţioase Colentina (actualmente Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”). Necesitatea înfiinţării acestei secţii a fost determinată de experienţa celui de-al Doilea Război Mondial, care a evidenţiat importanţa bolilor infecţioase în războiul modern.

Secția dispune de un compartiment HIV/SIDA.

Misiunea sa este de a oferi servicii de sănătate specifice care să rezolve problemele de sănătate ale pacienţilor în domeniul bolilor infecţioase şi patologiei tropicale, în cel mai bun şi eficient mod posibil şi totodată de a promova dezvoltarea cercetării ştiinţifice de profil şi de a se implica în formarea de specialişti în domeniu, având la bază o bogată tradiţie şi un personal de înaltă ţinută.

Clinica de  Boli infecţioase şi Tropicale a SUUMC este singura secţie care acordă asistenţă medicală de specialitate cadrelor active provenind din:

 • Ministerul Apărării Naţionale
 • Ministerul Administraţiei şi Internelor
 • Serviciul de Telcomunicaţii Speciale
 • Serviciul de Protecţie şi Pază
 • Ministerul Justiţiei
 • Serviciul Român de Informaţii
 • Serviciul de Informaţii Externe
 • Administraţia Prezidenţială,

precum şi:

 • Cadrelor militare în rezervă şi retragere;
 • Membrilor de familie ai acestora;
 • Demnitarilor (conform hotărârii CSAT nr. 166/2006).

Secţia are un număr de 40 paturi, repartizate pe rezerve și saloane, cabinete de consultații, cabinet de recoltări, cameră de gardă și dependințe, localizate în incinta Institutului de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, cu acces la farmacia şi laboratoarele de bacteriologie, virusologie, genetică moleculară, biochimie (certificate ISO 9001/2008) ale Institului. Parteneriatul profesional, academic şi universitar derulat prin intermediul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Dr. Carol Davila”/ Catedra de Boli Infecţioase şi Institutul de Boli Infecţioase „Prof. Dr.Matei Balş” a permis transferul de expertiză medicală în domeniul noilor provocări ale secolului XXI, cum ar fi: rezistenţa bacteriană şi virală, virusul gripei aviare, virusul gripal AH1N1, virusul HIV, virusul Ebola, Institutul „Matei Balş” fiind afiliat instituţiilor naţionale de supraveghere a bolilor infecţioase şi parte din Planul Internaţional de  Măsuri Privind Emergenţa şi Re-emergenţa Bolilor Infecţioase, în sensul intervenţiei rapide în caz de situaţii speciale – pandemie, bioterorism. Menţionăm că secţia a fost parte integrantă a Spitalului Modular din cadrul Formaţiunii Medicale ROL 2 a Ministerului Apărării Naţionale, împreună cu Institutul  Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, cu denumirea de Centru Unic de Management al Cazurilor de Ebola.

Colectivul secţiei este format din asistente şi medici infecţionişti cu studii aprofundate în ţară şi în străinătate, competenţe în Boli Parazitare şi Patologie tropicală, cu importantă experienţă de specialitate, inclusiv în teatrele de război din Angola, Somalia, Kuweit, Irak şi Afghanistan.

Personal:

_MG_8413 Şef secție:
colonel medic șef de lucrări dr. Ion Ștefan, medic primar, doctor în științe medicale (CV)
_MG_8464 colonel medic dr. Bogdan Cîrciumaru, medic primar, șef de lucrări, doctor în științe medicale (CV)
locotenent-colonel medic dr. Cristian Bănică, medic primar (CV)
locotenent-colonel medic dr. Octavian Dunăreanu, medic primar (CV)
locotenent-colonel medic dr. Simona Ionescu, medic primar (CV)
_MG_8508 căpitan medic asistent universitar dr. Valeriu Gheorghiță, medic specialist, doctor in Stiinte Medicale, coordonator, la nivelul SUUMC, al politicii de utilizare a tratamentului cu antibiotice (CV)
căpitan medic dr. Doina Niculescu – Lupu, medic specialist (CV)
pcc medic dr. Ioana Pandrea, medic primar (CV)


Dintre cei opt medici ai secţiei, șapte sunt medici militari, șase sunt medici primari, iar patru dintre ei au supraspecializare în Parazitologie şi Boli Tropicale; trei medici dețin titlul de Doctor în ştiinţe medicale; doi medici sunt şefi de lucrări si unul este asistent universitar.

Servicii medicale:

Patologia tratată în Secție cuprinde:

 • Patologia  respiratorie: pneumonii comunitare, pleurezii și infecții TBC
 • Infecții ale SNC: meningo-encefalite, encefalite virale, abcese cerebrale, encefalomielite
 • Infecții cardiovasculare: endocardite infecțioase, infecția dispozitivelor medicale implantate,
 • Infecții digestive virale și bacteriene, inclusiv infecția cu Clostridium difficile, cu o frecvență în creștere, în contextul creșterii utilizării antibioticelor,
 • Infecții osoase și de părți moi: plăgi infectate, erizipel, osteomielite și spondilodiscite
 • Sepsisul și sindromul febril prelungit, entități care pun la încercare medicul, pacientul și sistemul medical deopotrivă
 • Infecțiile nosocomiale, ca urmare a creșterii numărului de manevre invazive și a creșterii, uneori nejustificată, a  utilizării antibioticelor cu spectru larg
 • Infecția HIV-SIDA, monitorizare, tratament, profilaxia și tratamentul infecțiilor oportuniste
 • Infecții fungice
 • Imunizări și consiliere pentru călătorii în zonele de risc infecțios.

Profilul de activitate cuprinde:

 • Asistenţă medicală de specialitate.
 • Activităţi de expertiză medicală pentru cadrele medicale în activitate sau în rezervă.
 • Activităţi de învăţământ medical
  • Universitar: cursuri, lucrari practice, activități de îndrumare în pregatirea lucrărilor și examenelor de licența (studenți la medicină și asistență medicală)
  • Postuniversitar – îndrumarea în stagiul de boli infecţioase a rezidenţilor din specialitate sau în alte specialităţi (medicină internă, medicină de familie, dermatologie etc.)
  • Activităţi de cercetare – calitatea profesională deosebită a membrilor echipei secţiei şi prestigiul de care aceştia se bucură, au permis derularea în cadrul secţiei a mai multor studii medicale de interes naţional şi internaţional.

Secția a fost reprezentata la numeroase emisiuni pe teme medicale in scopul constientizarii si responsabilizarii medicilor si a populatiei generale in ceea ce priveste patologia infectioasa si modalitătile de prevenire si control al bolilor transmisibile.

Galerie foto:

Foto: Daniel Iancu

Galerie multimedia:

XXXX
Campania “Spitalul Militar Central, din inimă, pentru inimă” – Ce trebuie să ştim despre virusul Ebola
Interviu cu domnul colonel medic dr. Ion Ștefan, medic primar boli infecţioase, doctor în științe medicale, şef Secție de Boli Infecțioase și Patologie Tropicală a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central “Dr. Carol Davila”, emisiunea VESTI DE ACASA/ Radio România Actualităţi, ediţia din data de 03.10.2014 – fişier audio.

Pericolul prezentat de bacteria Legionella – Interviu cu şeful Secţiei Boli Infecţioase şi Tropicale, colonel dr. Ion Ștefan, medic primar, doctor în științe medicale, 12.08.2015.