Sterilizare

Statia Centrală de Sterilizare realizeaza functiile de decontaminare, sterilizare, stocare si eliberare / livrare materiale. Aceasta zona mai este cunoscuta si ca furnizor central, oglindind aspectul de serviciu-suport al ingrijirii pacientului / activitatii medicale, asigurând sterilizarea materialului moale și a instrumentarului chirurgical necesar desfășurării activității spitalului în condiții optime

Stația, aflată în subordinea directorului de îngrijiri este aplasată la subsolul pavilionului Z. Stabilirea unei zone separate si distincte, permite Statiei sa foloseasca abilitati speciale si, de asemenea, sa limiteze germenii patogeni la zona.

Are în dotare sterilizatoare de mari dimensiuni, care funcționează la parametriu optimi.

Decontaminarea este procesul fizico-chimic prin care se inlatura agentii nocivi si / sau contagiosi. Materialele sunt curatate si dezinfectate de catre fiecare sectie, apoi sunt ambalate in role, pungi si sterilizate. Termenul de valabilitate in pungi este de doua luni. In etuve se sterilizeaza doar obiectele metalice prin sterilizare uscata la o temperatura de 180 Grade Celsius. In sterilizatoarele de tip plasma se sterilizeaza dispozitive medicale metalice si nemetalice la temperaturi scazute, prin difuzarea vaporilor de perhidrol in camera sterilizatorului. Controlul eficentei sterilizarii este realizat cu ajutorul unor indicatori de sterilizare, cum sunt hartiile indicatoare (benzi de hartie special imprimate). Zilnic se realizeaza verificarea calitatii penetrarii aburului cu ajutorul testului Bowie – Dick, inante de efectuarea primei sterilizari.

Ordinul nr. 961/2016.pdf –  pentru aprobarea Normelor tehnice privind curăţarea, dezinfecţia şi sterilizarea în unităţile sanitare publice şi private, tehnicii de lucru şi interpretare pentru testele de evaluare a eficienţei procedurii de curăţenie şi dezinfecţie, procedurilor recomandate pentru dezinfecţia mâinilor, în funcţie de nivelul de risc, metodelor de aplicare a dezinfectantelor chimice în funcţie de suportul care urmează să fie tratat şi a metodelor de evaluare a derulării şi eficienţei procesului de sterilizare.