Fiecare clinician (posesor de bisturiu sau nu)  savurează succesul unui caz ca pe o mică statuetă de Oscar, în faţa unei săli de conferinţă , a unei camere de filmat sau, pur şi simplu, a pacientului. Cei care internează şi  externează bolnavii ştiu bine ce înseamnă succesul de public.

Sub necesarul menţinerii cu picioarele pe pământ a învingătorilor în vederea eventualelor înfrângeri, discursuri de Oscar nu se ţin în aceste clipe. Cu toate acestea, aşa cum în spatele fiecărui succes cinematografic stau nu numai actorii, ci o întreagă echipă,   gândul e bine să ne fugă şi către OAMENII CARE NU SE VĂD:
– radiologii, aceşti directori de imagine ai filmelor de călătorie a substanţei de contrast;
– ecografiştii, cei care ne detectează minele explozive ascunse în recuzită sau în perioada de postproducţie…
– oamenii din laboratorul de analize, adevăraţi documentarişti ai istoricului fiecărui organ intern participant la film.
-cei din Centrul de Transfuzie, fără de care multe producţii grandioase s-ar opri din lipsă de peliculă…
– anatomopatologii, cu rol de audit al pieselor de rezecţie sau de critică de film (nu există IMDb mai bun al activităţii medicale decât ei);
– oamenii din birouri (da, da! nu e o odă!) a căror uneori hulită muncă de hârtii poate asigura castingul,  ultimul model de car de filmare sau aerul condiţionat din rulote; Şi, de ce nu, reclama filmului!
-fiecare om prezent pe platoul de filmare al spitalului,  de la asistentă, infirmieră şi până la şoferul ambulanţei care trece pe galben-roşu ca să îţi aducă produsele de sânge fără de care filmul va fi un dezastru.

 Anesteziştii? Îi vedem atât de des (!) încât fac parte din familie. Să îi amintim deci cu recunoştinţă aşa cum un actor, indiferent de câte statuete a colectat, nu uită numele regizorului. Din (cel puţin!!!) 2 motive:

  1. Ne însoţesc în cele mai multe cascadorii ale noastre.
  2. Aş vrea, dacă se poate, să operez în continuare…

Colonel medic dr. Costin Duţu, medic primar Chirurgie generală, competenţă Chirurgie oncologică, competenţă Chirurgie laparoscopică, doctor în ştiinţe medicale

Foto: col. Oana Ciobanu

 

 

 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support