La doar câteva ore de la declararea capabilității de operare depline, militarii detașamentului românesc Carpathian Pumas, participanți la misiunea Multidimensională Integrată de Stabilizare în Republica Mali MINUSMA, au executat ieri, 29 octombrie a.c., prima acțiune de evacuare medicală.

“Am fost solicitați de urgență la un caz în mediul extrem al regiunii subsahariene. Deplasarea s-a efectuat în câteva minute de la primirea solicitării și la nici 20 de minute de la decolare am fost capabili să primim pacientul, un militar ONU, în aeronavă și să inițiem tratamentul de reechilibrare. Am aplicat tratament specific intravenos și am reușit să aducem pacientul la parametri vitali normali, monitorizându-l până la momentul aterizării în baza Camp Castor, pentru ca acesta să ajungă la spitalul ROL 1 german.” – a declarat maiorul medic dr. Vladimir Zahiu, medic în cadrul echipajului MEDEVAC și unul dintre cei mai buni specialişti ATI din Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila”.

Pe timpul deplasării cu aeronava, pacientul a fost asistat de echipa medicală formată dintr-un doctor cu pregătire în medicină de urgență și experiență în evacuare medicală, doi asistenți medicali cu competențe de asistare a pacienților critici și doi luptători de forțe speciale care au avut ca și misiune protecția echipajului la sol și pe timpul zborului.

Misiunea a fost realizată cu un elicopter IAR-330 L-RM în configurație MEDEVAC și încă un elicopter Puma cu rol de sprijin.

Începând de ieri, detașamentul Carpathian Pumas a atins capabilitatea de operare deplină și poate executa, sub comanda ONU, toată gama de misiuni, în conformitate cu mandatul misiunii MINUSMA.

Îl salutăm pe Vladimir, îi urăm succes și îl așteptăm să se întoarcă sănătos acasă!

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support