Lavajul bronhoalveolar (LBA) este o metoda bronhoscopica minim invaziva care permite recoltarea in scop diagnostic de celule,  patogeni, depuneri minerale, precum si a altor elemente prezente la nivelul plamanului. Practic, este o “spalatura” la nivelul zonelor pulmonare care prezinta modificari radiologice variate, de la cele interstitiale, alveolare, fibroza, tumori etc. Pot fi abordate atat modificari difuze cat si localizate la nivelul anumitor segmente pulmonare. Asadar, se instileaza fractionat 200ml de ser fiziologic, 10 seringi a cate 20ml si se aspira dupa fiecare instilare. Lichidul recuperat se trimite la laborator unde se centrifugheaza, se fac coloratiile standard si speciale in functie de suspiciunea clinica, precum si teste imunologice, iar in cazul tumorilor pulmonare avansate (in special carcinomatozei pulmonare) se pot realiza blocuri celulare din care se pot efectua inclusiv teste imunohistochimice, avand astfel aceeasi valoare cu a unei biopsii.

Desi este o procedura sigura, trebuie amintite cateva complicatii, cum ar fi febra postprocedurala care este descrisa cam la o treime dintre pacienti, spasm bronsic, agravarea insuficientei respiratorii. Pe langa aceasta, procedura necesita precautie la pacientii cu infiltrate pulmonare extinse, PaO2 mai mica de 60%, hiperreactivitate bronsica, pacientii cu probleme de coagulare a sangelui, insuficienta respiratorie acuta, aritmii cardiace importante sau pacienti instabili din punct de vedere hemodinamic si respirator.

In unele cazuri, aspectul LBA poate avea valoare diagnostica, si anume in cazul expunerii profesionale la pulberi, a proteinozei alveolare, sindromul hemoragic alveolar, carcinomatoza pulmonara, infectia cu Pneumocystis jiroveci, boala eozinofilica pulmonara, sarcoidoza (raport CD4/CD8 mai mare de 10), Histiocitoza X, berilioza pulmonara. In alte afectiuni, aspectul LBA poate fi un argument in plus pentru formularea unui diagnostic, si anume in cazul Fibrozei pulmonare idiopatice, aspectul LBA corelat cu al examenului CT si a probelor functionale respiratorii pot formula diagnosticul. Alte exemple in care aspectul LBA poate fi de foarte mare ajutor in formularea unui diagnostic sunt: alveolita alergica extrinseca, tuberculoza, bronsieolita obliteranta cu organizare pneumonica, localizari pulmonare ale unor boli de sistem, pneumopatia de iradiere, sindromul Churg-Strauss, infectii bronhopulmonare, aspergiloza pulmonara, pneumopatiile iatrogene etc.

Asadar lavajul bronhoalveolar este o metoda de diagnostic sigura, usor de tolerat de catre pacient, repetabila, care este un instrument de baza al pneumologilui in formularea unui diagnostic corect ca apoi pacientul sa beneficieze de un tratament adecvat.

XX
XX
XX
XX
Cpt. medic dr. Elvis Firoiu, medic specialist Pneumolog, competente in: Endoscopie bronsica, Punctii transbronsice ghidate ecografic, Explorari functionale respiratorii

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support