Contact:
Laborator Medicină Nucleară: 021/319.30.51 – 60:
– int. 489 (Medicina Nucleara);
– int. 669 (Ecografie);
– 0787.30.12.62 şi e-mail: petct@scumc.ro (PET-CT).

Departamentul de Medicina Nucleara a fost infiintat in anul 1977 in cadrul Spitalului Militar Central. A fost unui dintre primele laboratoare de Medicina Nucleara infiintate in Romania.

Dupa anul 1992 cand specialitatea Medicina Nucleara a fost recunoscuta ca specialitate independenta, Laboratorul de Medicina Nucleara a devenit centru de pregatire al rezidentilor in acesta specialitate, sub indrumarea prof. dr Ioan Codorean.

Istoria Societatii Romane de Medicina Nucleara constituie subiectul unei carti publicata de catre Asociatia Europeana de Medicina Nucleara in anul 2012, in coordonarea a doua mari personalitati ale medicinei nucleare europene: prof. Emilio Bombardieri  – Institutul de Oncologie din Milano si, respectiv dr. Savvas Frangos – Centrul de Oncologie din Nicosia, Cipru, Secretar al Asociatiei Europene de Medicina Nucleara. Capitolul dedicat Medicinei Nucleare din tara noastra a fost scris de catre prof. Codorean alaturi de dr. Catalin Mazilu, dr. Raluca Mititelu care activeaza si in prezent.

“History of the Romanian Society of Nuclear Medicine”; Chapter III – “Evolution of Nuclear Medicine in Europe” in: Nuclear Medicine: Fusing the ideas of Democritus and Hippocrates, 25 years of EANM; EANM Publisher, Vienna 2012, ISBN 978 3 902 785 08-4.

In prezent Seful Laboratorului de Medicina Nucleara este Delegat National la Asociatia Europeana de Medicina Nucleara. Dr. Raluca Mititelu este Presedinta Societatii Romane de Medicina Nucleara si Imagistica Moleculara.

Laboratorul de Medicina Nucleara efectueaza scintigrafii pentru pacientii internati in spital, in regim ambulatoriu, contra-cost la pacientii neinternati care au solicitare/indicatie parafata de medicul curant, precum si ecografii conform listei de procedure.

De asemenea in cadrul laboratorului se efectueaza administrare controlată de izotopi pentru terapie radionuclidică  – 89-Sr pentru terapia paliativa a durerii din metastazele osoase.

Activitatea in cadrul Laboratorului se desfasoara conform normelor de radioprotectie legale in vigoare si Programului Operational de radioprotectie aprobat.

Personal:

Şef secţie:
Colonel dr. Mazilu Victor – Cătălinmedic primar Medicină Nucleară (CV)
  Dr. Mititelu Mihaela Raluca, medic primar Medicină Nucleara, Doctor in Medicina
Dr. Tipar Carmen Mihaela, medic specialist Medicină Nucleară (CV)
Dr. Mirela Oancea, medic primar Radiologie – imagistică medicală, competenţă în CT şi ecografie 
  Fiz medical Adriana Serban
Fiz. medical debutant Gherman Alina

 Dotări:

  • sistem PET-CT cu 64 de sliceuri GE Discovery MI-DR
  • sistem PET-CT cu 16 sliceuri GE Discovery  670 DR
  • două ecografe NX3-Elite.

Servicii:

1. Scanare PET-CT cu sau fără substanţă de contrast CT administrată intravenos pentru evaluarea patologiei oncologice, cardiologice, neurologice, etc.

2. SCINTIGRAFIE

Scintigrafie cu hematii marcate pentru detectia  hemoragiilor gastro-intestinale
Scintigrafie miocardică de perfuzie in repaos si la efort
Scintigrafie mamară cu MIBI/Myoview
Scintigrafie paratiroidiană cu MIBI/Myoview
Scintigrafie osoasă
Scintigrafie pulmonară de perfuzie
Scintigrafie tiroidiană cu pertehnetat
Scintigrafie renală dinamica
Scintigrafie glande salivare
Scintigrafie pentru evidentierea  diverticulului Meckel
Scintigrafie cerebrală  de perfuzie
Limfoscintigrafie

3. TERAPIE RADIONUCLIDICA

Administrare controlată de izotopi pentru terapie radionuclidică  – 89-Sr pentru terapia paliativa a durerii din metastazele osoase

4. ECOGRAFIE

Ecografie generala
Ecografie abdominala
Ecografie pelvis
Ecografie tiroidiană
Ecografie ganglionara

Personalul din cadrul Laboratorului a participat la proiectul de cercetare:  New Innovative System for Radiation Safety of Patients Investigated by Radiological Imaging Methods, based on Smart Cards and PKI Infrastructures – SRSPIRIM.

Acest proiect, la care SUUMC a participat in calitate de partener, s-a desfasurat in parteneriat cu Universitatea Politehnica din Bucuresti si s-a finalizat in anul 2016.

Galerie multimedia:

  1. Medicina la superlativ
  2. Investigatia PET – CT cu 18F-FDG in oncologie
  3. Emisiunea “România 2050” din data de 01.12.2017 – O noua intalnire cu doamna dr. Raluca Mititelu despre editia 2017 a Simpozionului International organizat de Societatea Romana de Medicina Nucleara si Imagistica Moleculara.
  4. Vocea medicului specialist din Spitalul Militar Central: Medicina nucleara
  5. Vocea medicului specialist din Spitalul Militar Central: Scintigrafia renala dinamica
  6. Vocea medicului specialist din Spitalul Militar Central – Pseudochistul de pancreas migrat in mediastin
  7. Medicina nucleară în România: tendințe, avantaje, opreliști