Degenerescența maculară, retinopatia diabetică sau alte retinopatii asociate unor boli sistemice și glaucomul sunt principalele cauze ale pierderii vederii, arată mr. dr. Laura Macovei, medic specialist oftalmolog, Secţia Clinică de Oftalmologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” Bucureşti.

_MG_9140“Degenerescența maculară legată de vârstă este cauza principală de scădere a vederii la pacienții cu vârste peste 60 de ani în țările dezvoltate, afectează vederea centrală a pacienților, îngreunând sau făcând imposibile activități precum cititul sau șofatul. Retinopatia diabetică sau alte retinopatii asociate unor boli sistemice, accidentele vasculare retiniene arteriale sau venoase, infecții retiniene (precum toxoplasmoza) sunt alte cauze ale scăderii vederii. (…) Glaucomul este o a doua cauză a orbirii în lume la pacienții cu vârsta peste 60 ani și evoluează frecvent fără durere sau alte manifestări. Deși nervul optic suferă leziuni ireversibile, doar un diagnostic și un tratament precoce pot controla această afecțiune insidioasă”, a explicat medicul, pentru AGERPRES.

Potrivit dr. Laura Macovei, acuitatea vizuală diminuată poate apărea temporar sau permanent, parțial sau complet, la unul sau la ambii ochi, acut sau progresiv, fiind sau nu însoțită de alte manifestări, cauzele multiple putând fi de cele mai multe ori prevenite sau tratate medical ori chirurgical._MG_9128

“Cu cât pacientul se adresează mai rapid medicului oftalmolog, cu atât cresc șansele instituirii unui tratament eficace”, subliniază medicul militar.

Laura Macovei a explicat că mecanismele cele mai frecvente ale tulburărilor de vedere sunt opacifierea structurilor oculare transparente prin care lumina ajunge la retină (cornee, cristalin, vitros), patologii retiniene, patologii ale nervului optic sau căilor vizuale. Aceste mecanisme pot apărea independent sau se pot asocia în cadrul unor patologii.

_MG_9169Medicul a arătat că în cazul erorilor refractive (miopie, hipermetropie, astigmatism, presbiopie) scăderea vederii se datorează focusării incorecte a razelor de lumină la nivel retinian. Aceasta se poate ușor corecta prin ochelari sau lentile de contact, precum și prin diverse procedee de chirurgie.

“Corneea este țesutul transparent aflat în partea anterioară a ochiului, în fața irisului și a pupilei și are un rol foarte important în vederea normală. Afectarea transparenței corneene poate apărea în infecții (precum keratita herpetică sau infecții apărute în urma portului prelungit al lentilelor de contact), în eroziuni, traumatisme, arsuri chimice, arsuri solare. Cristalinul are rolul unei lentile naturale și este situat în spatele irisului și pupilei. Claritatea cristaliniană este afectată în cataractă — cauza frecventă de scădere a vederii la pacienții în vârstă și, în continuare, principala cauză de orbire la nivel mondial”, a afirmat medicul militar.

Conform dr. Laura Macovei, în cataractă apare o scădere progresivă, generalizată a acuității vizuale, însă în urma tratamentului chirurgical afecțiunea se vindecă în mod complet.

_MG_9123“Vitrosul, gelul transparent ce ocupă cel mai mare volum al globului ocular, are rolul de a menține stabilitatea structurală a ochiului și funcția normală a retinei. Sângerarea în vitros produce o scădere bruscă sau progresivă a acuității vizuale și poate avea multiple cauze, cele mai frecvente fiind retinopatia diabetică, rupturile retiniene și traumatismele. Retina este o membrană fină, situată pe partea internă a globului ocular, care conține celule sensibile la lumină. Atunci când structurile retiniene sunt afectate în cadrul unor patologii, razele luminoase ajunse la acest nivel nu produc corect imaginile care ar trebui transmise către creier în vederea realizării procesului vederii”, a precizat medicul.

Ea subliniază că dezlipirea de retină, adică separarea acesteia de peretele ocular, reprezintă o urgență oftalmologică și fără tratament poate duce la orbire.

AGERPRES/(AS — autor: Roberto Stan, editor: Andreea Rotaru, editor online: Gabriela Badea)

Foto Daniel Iancu

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support