In data de 16.04.2019, in blocul operator al Sectiei Chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva a Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central “Dr. Carol Davila” s-a intervenit chirurgical la un pacient, in varsta de 75 ani, pentru rezectia unei formatiuni tumorale hemifaciale stangi, cu importanta interesare a structurilor cutanate, musculare, vasculare, osoase şi nervoase, operata in anul 2012 (exenteratie ochi stang), recidivata de aproximativ 2 ani – declarativ.

Protocolul operator, derulat intr-un interval de timp de peste zece ore, a presupus ca interventia chirurgicala sa fie una etapizata,  in care s-au succedat, in colaborare si interconectare, timpii echipelor medicale specializate in: chirurgie buco-maxilo-faciala (BMF); chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva, neurochirurgie si ATI. 

Astfel, s-a intervenit chirurgical, sub anestezie generala, pentru practicarea inciziei ce circumscria formatiunea tumorala periorbitala si regiunea malara stanga. S-a disecat si extirpat formatiunea tumorala din partile moi (extemporaneu din partile moi si orbita pentru carcinomul bazocelular). S-au practicat osteotomii “circumferentiale” in regiunea glabelara, frontala, zigomatica, temporala stanga cu excizia tabliei osoase craniene pana la dura mater, excizia parcelara a unor portiuni din dura mater invadate tumoral si sutura durei mater cu fir Vicryl 4.0.

Intreaga piesa osoasa a fost indepartata pe bucati, incercandu-se acoperirea defectului rezultat cu lambou liber transferat antero-lateral de coapsa dreapta, insa din cauza unor anomalii vasculare prezente la nivelul ramului descendent al arterei femurale circumflexe laterale s-a decis acoperirea defectului cu doua lambouri fasciocutantate regionale rotate, un lambou parieto-temporal drept si un lambou cervico-facial anterior stang. Defectele donoare rezultate au fost acoperite cu grefa recoltata de la nivelul fetei anterioare coapsa stanga, practicandu-se lavaj, hemostaza, drenaj pasiv la nivelul regiunii hemifaciale stangi, capitonaj, etalarea lambourilor cu fire separate si fixarea grefelor cu capse metalice si pansament.

In postoperator, un rol esential l-a avut componenta de anestezie si terapie intensiva, pacientul prezentand o denutritie mediu spre severa, anemie feripriva, hipoproteinemie cu hipoalbuminemie si diselectrolitemie, fapt ce a impus reechilibrarea si monitorizarea atenta a constantelor biologice.

Evolutia pacientului a fost favorabila, grefele fiind aderente, in curs de integrare, lambourile dovedind ca sunt viabile cu aparitia unei zone de necroza pe transa de sutura dintre cele doua lambouri.

In acest context clinic stabil, in data de 02.05.2019, s-a putut interveni chirurgical pentru practicarea, sub anestezie locala, a toaletei chirurgicale secundare a zonei donoare fata anterioara coapsa dreapta si acoperirea defectului medial cu un lambou local transpozat adipocutan.

O alta etapa a tratamentului chirurgical s-a realizat in data de 07.05.2019, cand, sub anestezie generala, s-a intervenit chirurgical pentru practicarea toaletei chirurgicale secundara a regiunii hemifaciale stangi, necrectomie  la nivelul transei de sutura dintre cele doua lambouri, debridarea excizionala a tesuturilor sfacelate si devitalizate, lavaj abundent, hemostaza, sutura  si pansament.

Ulterior acestei interventii, in data de 13.05.2019, pacientul a fost supus unei noi interventii chirurgicale, de data aceasta sub anestezie locala, pentru toaleta chirurgicala secundara a zonei donoare fata anterioara coapsa dreapta si acoperirea defectului lateral cu grefa recoltata de pe fata anterioara a coapsei stangi.

Echipa medicala multidisciplinara, care au asigurat succesul acestei prime etape de tratament a fost coordonata de medic dr. Dragos Muraru, medic specialist Chirurgie plastica si microchirurgie reconstructive si medic curant al pacientului si colonel medic dr. Catalin Dumitru, medic primar Chirurgie buco-maxilo-faciala. Din echipa au facut parte maior medic dr. Adrian Gabara si medic dr. Ana Caruntu, medici primari BMF si medic dr. Radu Asandi, medic primar ATI.

Evolutia postoperatorie a fost una favorabila, pacientulul externandu-se cu stare generala buna, echilibrat cardio-pulmonar, cu grefa in curs de integrare la nivelul fetei antero-laterale coapsa dreapta, grefe integrate la nivelul fetei anterioare coapsa dreapta si scalp, lambouri faciale viabile, in curs de vindecare chirurgicala.

De precizat că pentru a se asigura de reusita planului de tratament a fost constituita comisia medicala de specialitate Tumor Board, care pe baza rezultatelor imagistice IRM ulterioare, correlate cu cele anatomopatologice si imuno-histo-chimice va decide instituirea unui tratament oncologic efficient.

Pacientul va reveni pentru reevaluare si continuarea tratamentului chirurgical la inceputul acestei luni.

Va avertizam ca imaginile care urmeza pot avea un puternic impact emotional.

My-Post

Picture 1 of 31

Foto Daniel Iancu

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support