In luna noiembrie a.c., Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central „Dr. Carol Davila”, in colaborare cu Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie, organizeaza o campanie gratuita de screening a infectiei cu virus hepatitic C.

In zilele de 16 și 17 noiembrie, in intervalul orar 09.00 – 17.00 și, respectiv, in perioada 19 – 21 noiembrie, in intervalul orar 15.00 -19.00, in holul central din Ambulatoriul Integrat  al Spitalului Militar Central vor fi amplasate 2 statii de testare. 

La fiecare statie va fi prezenta, in permanenta, o echipa de specialitate, formata din medic specialist, medic rezident si asistent medical, astfel incat testarea sa se desfasoare fluid, cu un timp mediu per individ de aproximativ 10 minute.

Acest program de sceening gratuit, demarat de catre SMC, se adreseaza tuturor categoriilor sociale si de varsta, iar orarul de lucru a fost ales astfel incat adresabilitatea pacientilor sa fie cat mai mare, in special pentru populatia activa socio-profesional, al carei program de munca ingreuneaza, in general, accesul la serviciile medicale.

Anterior efectuarii testului, persoanele care vor participa la acest program vor completa si semna un consimtamant informat, apoi vor raspunde la un chestionar epidemiologic ce vizeaza factorii de risc specifici acestei infectii virale.

Acest test gratuit este usor de efectuat, fiind necesara o picatura de sange capilar obtinuta prin inteparea pulpei degetului, picatura care va fi plasata pe kitul de testare. Dupa aplicarea unei solutii de dispersie, in aproximativ 5 minute poate fi citit rezultatul testului: o banda – rezultat negativ, doua benzi – rezultat pozitiv. Testarea se va realiza in conditii de asepsie, cu materiale de unica folosinta.

De mentionat ca acest test depisteaza prezenta anticorpilor anti-VHC, fapt ce nu inseamna neaparat prezenta virusului, ci un contact al organismului cu acesta, motiv pentru care persoanele depistate cu test pozitiv vor fi preluate de personalul medical specializat din sectia Gastroenterologie a SUUMC, pentru investigatii suplimentare.

In caz de confirmare a infectiei cu virus hepatitic C, pacientii vor fi inclusi in programul de tratament antiviral direct.

Aceasta campanie este parte a programului national Hep C ALERT ce se desfasoara in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara si Iasi.

Ar mai fi de mentionat faptul ca, Organizatia Mondiala a Sanatatii a demarat, in anul 2016, Programul de combatere a hepatitelor virale, in speranta eradicarii, pana in anul 2030, a acestor infectii. Din analiza experților (OMS), pentru ca acest program sa aiba sanse reale in implementare si indeplinirea obiectelor, se impune divizarea lui, la nivel national, pe campanii restranse.

 

Lt. medic dr. Andrei Ionut Gavrilă, medic specialist Gastroenterologie

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support