Informatii generale

Testul are drept scop sa stabileasca daca este prezent sau nu pe suprafata leucocitelor antigenul HLA-B27, pentru a evalua posibilitatea existentei unei boli autoimune asociate cu acest marker.

Antigenul HLA-B27 este intalnit la 90-95% din pacientii cu spondilita ankilopoietica, detinand un rol important in aparitia bolii, in timp ce incidenta sa in populatia generala este de aproximativ 8%.

Rudele de gradul intai HLA-B27 pozitive ale pacientilor cu spondilita ankilopoietica au intr-un procent de 10-20% simptome clinice si radiologice de boala sau numai modificari radiologice. Studiile pe gemenii monozigoti arata o concordanta a bolii de 60%;  pentru cei dizigoti concordanta este de 20-25%.

HLA-B27 este extrem de heterogen descriindu-se peste 35 subtipuri moleculare (HLA-B*2701 – B*2736). Subtipurile HLA-B27 difera prin anumiti aminoacizi care foarte probabil sunt implicati in legarea peptidelor antigenice specifice. Subtipurile asociate in mod cert cu spondilita ankilopoietica, sunt HLA-B*2705, HLA-B*2702, HLA-B*2704, HLA-B*2707, HLA-B*2714. Pentru HLA-B*2706 si  HLA-B*2709, care sunt intalnite la persoane din sud-estul Asiei si Sardinia, nu s-a demonstrat asocierea cu spondilartropatiile seronegative. Celelalte subtipuri de HLA-B27 sunt prea rare pentru a fi stabilita o asociere cu boala. La subtipul HLA-B*2722 s-a constatat o eroare de secventiere, motiv pentru a care a fost retras din clasificare.

HLA-B27 detine un rol dublu in ceea ce priveste recunoasterea antigenului de catre limfocitul T. Pe de o parte are rol in alegerea repertoriului receptorului pentru antigen al limfocitului T citotoxic CD8+ in timus, selectand in special unele grupe de celule T CD8+ cu proprietati artritogene. Pe de alta parte, HLA-B27 este implicat in legarea si  prezentarea  antigenului catre limfocitul T citotoxic CD8+ in tesuturile periferice.

Intre HLA-B27 si o proteina a agentului infectios Klebsiella pneumoniae exista un mimetism molecular, ceea ce ar putea implica existenta unei patogenii bacteriene a spondilitei ankilopoietice. Este posibil ca aceasta similitudine antigenica sa permita dezvoltarea unui raspuns imun incrucisat, cu selectionarea de limfocite T CD8+ fata de celule ce exprima HLA-B27, sau sa favorizeze persistenta agentului infectios prin toleranta imuna.

Alte afectiuni autoimune asociate cu HLA-B27 sunt:

-sindromul Reiter (artrita reactiva): incidenta HLA-B27 este de 60-80%;

-artrita idiopatica juvenila: incidenta HLA-B27 este de 50% in forma de debut cu artrita asociata entesitei;

-artrita psoriazica: incidenta HLA-B27 este de 50% la pacientii care asociaza afectare axiala;

-bolile inflamatorii ale intestinului: incidenta HLA-B27 este de 50% la pacientii care asociaza spondilita.

Recoltarea

Pregatire pacient – nu este necesara o pregatire speciala.

Specimen recoltat – sange venos.

Recipient de recoltare – vacutainer ce contine EDTA ca anticoagulant.

Cantitate recoltata – cat permite vacuumul.

Cauze de respingere a probei – folosirea heparinei ca anticoagulant; probe coagulate sau hemolizate.

Stabilitate proba – 7 zile la 2-8ºC.

Metoda

Metoda – reactie de polimerizare in lant (PCR) cu detectie colorimetrica dupa hibridizarea cu sonde specifice pe stripuri; testul detecteaza urmatoarele subtipuri HLA-B.

Valori de referinta – HLA-B27 negativ.

Limite si interferente

HLA-B27 nu este un test screening pentru o spondilartropatie seronegativa. Rezultatul trebuie interpretat intotdeauna in contextul clinic al pacientului.

Testul nu detecteaza urmatoarele subtipuri de HLA-B.

Sursa: csid.ro

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support