Sunt Costin Dutu, medic primar chirurg in Sectia Chirurgie II a Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central. Astazi, de Ziua Mondiala a Donatorului de Sange as vrea sa intelegem ca donand sange investim in sanatatea noastra.
Rolul sangelui este neegalat in lumea vie, e de ajuns sa mentionez ca transporta oxigenul si substantele nutritive si ne apara in fata infectiilor.
Eu si colegii mei ne desfasuram activitatea chirurgicala programata sau in urgenta efectuand operatii care necesita, in cel putin un sfert din cazuri, administrarea perioperatorie a sangelui si a produselor din sange. Colegii nostri de la Centrul de transfuzie pregatesc produsele necesare si ne raspund cu promptitudine la apel cand este nevoie. Activitatea lor si a noastra NU se poate insa desfasura, acesta e adevarul, fara contributia voastra, a donatorilor de sange. VOI sunteti de neinlocuit, si VA MULTUMIM.

Imi spunea un prieten ca in primul rand noi, chirurgii, avem nevoie de sange in operatii. Noi insa doar putem inchide robinetul prin care se scurge aceasta substanta unica. Cei care pot umple apoi vasele cu sange sunteti chiar voi, donatorii de sange, fie ca e vorba de un copil zdrobit intr-un accident de masina, fie ca e vorba de o tanara cu hemoragie digestiva, fie ca e vorba de un batran cu un cancer avansat.
Bolnavii pot fi copiii, parintii, bunicii nostri, bolnavii putem fi chiar noi.
Donand sange, efectuati un act medical pretios si investiti in viata voastra!

Videoclipul realizat de col. Oana Ciobanu include şi materialul cu titlul “Donează sânge”, produs de Atelierul Sergiu Prodan, in anul 2010.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support