E nevoie acuta, din ce in ce mai acuta, de solutii salvatoare.

In orice domeniu ne ajunge din urma, parca tot mai des, necesitatea unei „ultime solutii”.

Asa se intampla si cu necesitatea reconstructiilor osteoarticulare ce reclama folosirea, imperativa, a grefelor de os si os-tendon.

De la reacreditarea Sectiei Clinice Ortopedie -Traumatologie a Spitalului Universitar de Urgenta Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC), in martie 2019, cu minutiozitate si timp rezervat pregatirilor, programarilor si regiei pe care le incumba o interventie de revizie – reconstructie artroplastica, am putut sa confirmam pe harta ortopediei in cateva puncte (cu accente grave) cazuri ce tin de chirurgia reconstructiva artroplastica, cazuri cu puternic impact asupra calitatii vietii pacientilor, cazuri cu perspective reduse si asteptari enorme.

Cu un trecut de aproape 10 ani de colaborare cu Banca de Tesuturi Osteoligamentare, cu sediul in Spitalul Clinic Colentina (intai ca utilizatori de grefa osoasa intre anii 2010 – 2014 si apoi cu acreditarea activitatii de prelevare si utilizare de tesuturi umane intre 2014-2018), continuam si pentru urmatorii 5 ani – conform reacreditarii din martie 2019 – sa facem echipa si sa sustinem activitatea de transplant de tesuturi umane osteoligamentare, umar la umar cu cei din colectivul Bancii de Tesuturi Osteoligamentare.

In ultimii 25 de ani, artroplastia din Romania a avut de recuperat, de invatat, de aplicat si de perfectionat uman si tehnic, direct proportional cu o crestere exponentiala a capacitatii de diagnosticare si cu adresabilitatea pacienturii, pentru patologii tot mai complexe.

Platim astazi pretul zorilor alinierii la ortopedia de pe mapamond, cu datoria ortopezilor de azi de a rezolva cazurile cu tehnologia si solutiile secolului XXI. Cu ce platim ?

Cu daruire, cu pregatire, cu efort, cu bani si cu convingere.

In transplant, am avut si avem daruire, pregatire si capacitate de efort; bani solicitam constant si crescendo, pentru ca investitiile valoroase produc efecte de valoare; convingere au toti cei dedicati acestei munci si trebuie convinsi tot mai multi ca transplantul de tesut osos sau osteoligamentar face diferenta intre nicio speranta si „ultima solutie”.

Si pentru ca vorbele sunt mai grele daca au in spate si rezultate, chiar daca imaginile pot fi prea „tehnice” vreau sa le ofer „cunoscatorilor” argumente pentru a afla  (daca nu stiau), a stii (daca nu-i interesa) si a accepta (daca aveau dubii) ca in S.U.U.M.C. se face transplant de tesut osos si osteoligamentar de 10 ani si vom continua sa facem, in echipa, intr-o buna colaborare cu Banca de Tesuturi Osteoligamentare Colentina si Agentia Nationala de Transplant.

Dintre cele opt proceduri de transplant de tesut osos din 2019 va supun atentiei – cazuri documentate imagistic in care binele si satisfactia pacientilor umbresc eforturile si suferinta lor:

Cazul 1

Preoperator

Control postoperator

Cazul 2

Preoperator

Control postoperator 6 saptamani

Control postoperator 6 luni

Cazul 3 

Preoperator

Postoperator 

Control postoperator 3 luni

Cazul 4

Preoperator

Postoperator

Cu respect si consideratie, pentru pacienti si colaboratorii mei constanti si dedicati muncii in echipa,

 

 

Col medic dr. Marius Stanescu, medic primar Ortopedie-Traumatologie

Șef Secție Clinică Ortopedie-Traumatologie, Responsabil Activitate de Prelevare şi Transplant de Ţesuturi Osteoligamentare a SUUMC

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support