Diabetul zaharat a devenit una dintre problemele majore de sănătate publică ale ultimului secol; ultimele raportări ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii atrag atenţia asupra prevalenţei în creştere a diabetului zaharat la toate grupele de vârstă. În România s-au publicat în 2014 rezultatele Studiului Naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR), realizat de Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, care au arătat o prevalenţa a diabetului zaharat de 11,6% la populaţia între 20-79 de ani (o valoare de 2 ori mai mare faţă de raportările anterioare); în plus, prevalenţa prediabetului (care defineste o populaţie la risc crescut de a dezvolta diabet în următorii ani) a fost de 18,4 %. Multitudinea de studii efectuate în ultimii ani în rândul pacienţilor cu această patologie au avut drept scop crearea unei strategii complexe de diagnosticare precoce şi tratament specific al pacienţilor cu diabet zaharat, în scopul prevenirii apariţiei şi agravării complicaţiilor cronice.

Diabetul zaharat este o boală cronică apărută în general atunci când există un dezechilibru între secreţia de insulină de către pancreas (scăderea insulinosecretiei) şi modul în care corpul răspunde la acţiunea acestui hormon (creşterea insulinorezistenţei). Acesta se manifestă prin creşterea glicemiei şi poate conduce în timp la apariţia unor complicaţii cu impact asupra calităţii vieţii pacienţilor. Deşi pare o patologie simplă la prima vedere prin faptul că toţi pacienţii au o trăsătură comună şi anume o valoare crescută a glicemiei plasmatice, de fapt este o boală extrem de heterogenă, a cărei prezentare clinică şi evoluţie variază în mod considerabil.

Prev 1 of 1 Next
Prev 1 of 1 Next

Lt. col. medic dr. Ciprian Constantin, medic primar Diabet, nutritie si boli metabolice, doctor în medicină, competenţă în Ecografie generală, Sectia Endocrinologie a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”

Contact: 021/319.30.51- 60, la care solicitati operatorului transferarea apelului la int. 453.

Video realizat de col. Oana Ciobanu

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support