Primul Centru de transplant de cornee din RomâniaSpitalul Militar Central dispunea, înca din anul 1871, de medici specialişti în oftalmologie, dar prezenţa acestora în organigrama spitalului, sub forma unui serviciu ‘’oculistic’’ se regăseşte mult mai târziu, respectiv, în anul 1883.

În anul 1937, serviciul oftalmologic facea parte din diviziunea chirurgicală, acordând anual, graţie incadrării cu resursa umana aferentă, asistenţă medicală specializată pentru un număr de 800 de pacienţi, dintre care ponderea majoritară o aveau cei cu afecţiuni ale polului anterior a globului ocular.

În conformitate cu prevederile ordinului M.ST.M. nr. C.L.001424 din 15 noiembrie 1965, în cadrul spitalului a fost infiinţată prima secţie de transplant de cornee din Romania, având o capacitate de spitalizare de 28 de paturi. Noua secţie a fost desfiinţată după numai 3 ani, atribuţiile acesteia fiind preluate, în integralitate, de către Secţia de oftalmologie.

Sub coordonarea d-lui profesor universitar dr. Mircea Olteanu, în intervalul 1970-1987, secţia a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă, pe toate palierele (infrastructură materială, umană şi de suport logistic), creându-se astfel premisele pentru a accede la acreditarea de clinică universitară, devenind, pentru generaţii întregi de medici specialişti -militari şi civili-, cea mai importantă bază de învăţământ (universitar şi post universitar) din ţară.

După momentul istoric de referinţă, respectiv după anul1989, activitatea clinicii s-a diversificat şi intensificat, atingând, astfel, noi nivele de dezvoltare profesională, sens în care s-a putut vorbi despre asigurarea de servicii şi tratamente medicale de înaltă calitate şi performanţă, pentru o gamă variată de afecţiuni aparţinând patologiei globului ocular.

În acest sens, putem vorbi, în prezent, despre:

  • Departamentul de chirurgie refractivă
  • Departamentul de chirurgie a polului anterior ocular
  • Departamentul de transplant de cornee
  • Departamentulul de chirurgie vitreoretiniana
  • Departamentul de aplicaţii laser.

Sectia Clinică de Oftalmologie din Spitalul Univeristar de Urgenţă Militar Central beneficiază de aparatură, de investigaţie si tratament, de înaltă performanţă, situându-se la nivelul clinicilor de renume din Romania, fiind comparabilă, din punct de vedere a ofertei de servicii medicale – atitudine terapeutică medicală şi chirurgicală, cât şi valorificarea potenţialului produselor rezultate în urma proiectelor de cercetare-dezvoltare -, cu instituţiile de profil din Uniunea Europeană.