PROBLEMATICA ACTUALA:

Expunerea profesionala la produse biologice potential infectioase reprezinta o urgenta epidemiologica de maxima prioritate. Se defineste ca un eveniment accidental care se poate produce in timpul desfasurarii activitatii medicale, prin expunere percutanata (intepare sau taiere cu instrumentar medico-chirurgical contaminat) sau expunere la nivel de mucoase (stropire, contact direct) cu fluide biologice cu risc infectios. Datele statistice arata ca in general, leziunile percutanate sunt cauzate de greşeli simple şi prevenibile în manipularea dispozitivelor medicale ascuţite.

Expunere profesionala medicala intereseaza toti lucratorii din sistemul de sanatate care manipuleaza produse biologice (medici, asistenti medicali, personal auxiliar si de ingrijire, studenti).

Riscul asociat expunerii profesionale la produse biologice este legat de potentialul variabil de transmitere a infectiei cu virusul hepatitic B (VHB), virusul hepatitis C (VHC) si virusul imunodeficientei umane (HIV). Anxietatea asociata producerii evenimentului si incapacitatea temporara de munca reprezinta consecinte importante ale expunerii profesionale accidentale.

Estimarea riscului de infectie post-expunere profesionala depinde de mai multi factori:

  • Tipul produsului biologic (risc ridicat asociat cu expunerea la sange, sau produse de sange)
  • Natura si tipul expunerii (transcutanat/percutanat, profunzimea expunerii, tipul instrumentarului medico-chirurgical implicat, expunerea la nivelul mucoaselor)
  • Statusul persoanei expuse (istoricul de vaccinare anti-VHB, documentarea raspunsului imun post-vaccinal)
  • Statusul virusologic al sursei (cunoscuta sau nu cu infectie cu HIV, VHB sau VHC, in tratament antiviral sau nu, gradul de imunodepresie)

Produsele biologice cu risc infectios sunt: sangele, derivatele de sange, alte lichide biologice (LCR, lichid pleural, ascita, sinovial). Nu se considera a fi produse biologice cu risc infectios saliva, secretiile lacrimale, urina, materiile fecale si transpiratia in conditiile absentei urmelor vizibile de sange.

Pentru diminuarea riscului de expunere profesionala accidentala la produse biologice este foarte importanta cunoasterea si aplicarea cu strictete a precautiunilor standard, utilizarea corecta a materialelor medicale si chirurgicale in timpul si dupa efectuarea procedurilor diagnostice sau terapeutice, respectiv manipularea corecta a deseurilor cu risc biologic.

Profilaxia post-expunere profesionala reprezinta un ansamblu de masuri nespecifice si specifice, urgent instituite si individualizate in functie de tipul expunerii, particularitatile pacientului sursa si ale persoanei expuse.

OBIECTIVELE CURSULUI

Cursul are ca obiectiv principal prezentarea intr-o maniera practica a problematicii expunerii profesionale accidentale la diverse produse biologice, a riscurilor asociate si a masurilor de profilaxie, atat pre cat si post-expunere profesionala, cu scopul de a diminua incidenta cazurilor de expunere accidentala si consecintele medicale la personalul medical din Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central “Dr Carol Davila”.

LECTOR: Lt. col. Medic Asistent universitar dr. Valeriu Gheorghita, medic primar Boli Infectioase

IMG_8349

Picture 1 of 99

Foto: Daniela Gheorghe

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support