Hiperuricemia reprezintă creşterea valorilor acidului uric sanguin.

În principiu, o valoare a acidului uric de peste 6 mg/dl în cazul femeilor şi de peste 7 mg/dl în cazul bărbaţilor defineşte prezenţa hiperuricemiei.

Cauzele hiperuricemiei sunt multiple (de la o dietă bogată în purine, până la anumite boli sau medicamente care cresc nivelul acidului uric).

Se asociază cu apariţia gutei, manifestată cel mai frecvent prin tumefacţie şi durere la nivelul uneia sau mai multor articulaţii (artrita gutoasă). În variantă cronică, se poate asocia cu diverse fome de afectare articulară, până la deformare articulară şi apariţia de tofi gutosi (depozite de acid uric).

De asemenea, hiperuricemia creşte riscul de apariţie a litiazei renale (calculi sau «pietre» la nivelul rinichilor), cu deterioarea funcţiei renale şi apariţia insuficienţei renale.

Hiperuricemia se poate asocia şi cu un risc crescut de apariţie a bolilor cardiovasculare, iar reducerea valorilor acidului uric este considerată una dintre măsurile de tratament în unele din aceste boli.

Dacă la analizele de laborator aţi fost diagnosticat cu valori crescute ale acidului uric, ar trebui să vă adresati medicului reumatolog sau nefrolog pentru a stabili programul dietetic şi terapeutic adaptat cazului dumneavoastră!

În Clinica Medicină Internă II, consultaţiile de reumatologie sunt realizate de către dr. Daniela Anghel (marţi şi miercuri ora 11-12; joi, ora 10-11).

Consultaţiile de nefrologie sunt realizate de către:

  • Elena Busuioc (marţi, ora 12-13; joi, ora 13-14)
  • Ana-Raluca Bursuc (luni, ora 12-13; miercuri, ora 13-14).

Programări: 021/ 319.30.51 – 60; int. 628 (ora 12-14).

Informatii suplimentare pe www.scumc.ro

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support