Chirurgia toracică este specialitatea al carei obiect de activitate este patologia chirurgicala toracica (perete toracic, plaman, mediastin). Exceptie face patologia chirurgicala cardiaca si a vaselor mari, aceasta reprezentand obiectul de activitate al Chirurgiei Cardio-vasculare.

Astfel, putem vorbi de o ramura chirurgicala dedicata diagnosticului si tratamentului diferitelor afectiuni (traumatisme, tumori, infectii, inflamatii, malformatii congenitale, etc.) in sfera pulmonara, pleurala, pericardica, mediastinala (esofag, ganglioni limfatici, arbore traheo-bronsic, timus, tiroida), patologie de granita (cervico-toracica, toraco-abdominala), avand cauze, manifestari, investigare si diagnostic, tratament si evolutie diverse.

În cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central “Dr. Carol Davila” (SUUMC) se realizează toată gama de intervenții chirurgicale diagnostice și terapeutice ale acestei specialități, cu excepția transplantului pulmonar. Dotările excelente și personalul înalt calificat precum și colaborarea strânsă cu specialități conexe din cadrul spitalului (Pneumologie, Chirurgie generală, Chirurgie cardiovasculară, Radiologie și imagistică, ATI) asigură obținerea unor rezultate foarte bune în tratamentul patologiei specifice.

Paracelsus (1493-1541) spunea că “Fiecare medic trebuie sa fie bogat in cunoastere si nu numai in ceea ce este scris in carti; pacientii lui ar trebui sa fie cartea sa, acestia nu il vor insela niciodata”. Acest adevar incontestabil – ca relatia medicului cu pacientul este una mai presus de ceea ce scrie in carti. Din partea medicului, aceasta se realizeaza prin stabilirea unui diagnostic precoce si corect si aplicarea unor terapii adecvate, intelese si de pacient.

Boala schimba comportamentul uman si de aceea, este necesara apropierea medicului atat profesionala (cand cauta sa inteleaga cauza suferintei si sa o inlature), dar si personala (prin asigurarea pacientului ca ii este aproape pe tot parcursul prezentei in spital).

În Secția Clinică de Chirurgie Toracică a SUUMC sunt internați și tratați peste 1500 bolnavi anual, cu afecțiuni din întreaga patologie toracică, de graniță cervico-toracică și toraco-abdominală. Secţia asigură pregătire pentru rezidenții în specialitate.

Mai multe despre noi şi despre oferta de servicii medicale, găsiţi la goo.gl/Y5eMxd.

Video realizat de col. Oana Ciobanu şi Daniel Iancu

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support