De obicei melanomul se prezintă ca o aluniţă neregulată, cu toate caracteristicile ”ABCDE” prezentate mai sus. Melanomul se poate dezvolta pe o aluniţă existentă care s-a modificat sau pe o aluniţă nou formată, dar poate apărea şi pe alt semn de piele, pe o porţiune de piele indemnă, fără nici un semn. Leziunile mai avansate pot avea inflamaţii, ulceraţii, mâncărimi sau sângerări. Cu toate acestea, anumite melanoame nu au culoarea tipică a unei aluniţe sau s-ar putea să nu aibă nici o culoare. Pot să fie mai mici de 5 mm, în timp ce aluniţele sunt mai mari de 5mm şi adesea se spune că trebuie să avem grijă. Ele pot să apară în zone care nu sunt expuse niciodată la soare. Cel mai bine este să ştiţi cum arată pielea dumneavoastră în mod normal şi să aduceţi la cunştinţa medicului orice schimbare.

Simptomele tardive ale melanomului includ:

  • leziune cutanată ulcerativă sau sângerări dintr-o aluniţă sau din alte leziuni cutanate colorate;
  • durere la nivelul unei aluniţe sau leziuni.

Simptomele melanomului metastatic pot fi vagi şi cuprind:

  • limfadenita (inflamarea ganglionilor limfatici), în special a ganglionilor de la nivelul axilei sau abomenului;
  • o portiune mai decolorata sau mai densa dedesubtul pielii;
  • pierdere in greutate inexplicabila;
  • piele gri (melanoza).

DIAGNOSTICUL se realizeaza prin examinarea locala riguroasa a leziunii. Suspiciunea de melanom malign este ridicata de tumorile cu: suprafata neregulata, crestere rapida in dimensiuni, asimetrice, cu  pigmentare diferentiata variind de la maron spre negru (cu tenta violacee) si prezenta insulelor hiperpigmentare. Diagnosticul de certitudine este pus prin examinare anatomo-patologica a tumorii excizate.

Ce e de facut atunci? Preventie, depistare si tratament precoce! Stiai ca pacientii cu melanom diagnosticat si tratat in primele stadii (pana la grosimea de 1mm) au o rata de supravietuire la 5 ani ce se apropie de 100%? Sa le luam pe rand:

TRATAMENTUL melanomul malign este chirurgical si variaza foarte mult in functie de momentul prezentarii la medic. In stadiile initiale ale afectiunii tratamentul consta in excizia tumorii respectand marginile de siguranta oncologica (un halou de tesut sanatos ce circumscrie tumora), alocand o atentie deosebita atat exciziei orizontale (la nivelul pielii) cat si celei verticale (profunzimea fiind dictata de dimensiunile tumorii).  In formele severe se poate impune efectuarea unei evidari ganglionare (excizia ganglinonilor limfatici) in speranta realizarii unei interventii chirurgicale curative. Diagnsoticul de melanom malign impune efectuarea unor investigatii paraclinice suplimentare pentru evidentierea potentialelor diseminari tumorale, recunoscut fiind potentialul crescut de metastazare al acestei afectiuni. O atentie deosebita se acorda examinarii imagistice a ficatului si plamanilor, acestea fiind principalele sediii de metastazare in momentul depasirii barierei limfatice.

PROGNOSTICUL pacientilor diagnosticati cu melanom malign este influentat de stadiul formatiunii tumorale in momemntul prezentarii la medic. Identificarea si tratamentul chirurgical precoce se asociaza frecvent cu o rata a supravietuirii la cinci ani postoperator de peste nouzeci si cinci la suta. Daca afectiunea este identificata si tratata tardiv, cand exista deja metastaze tumorale hepatice au pulmonare rata supravietuirii la cinci ani de la interventia chirurgicala scade mult sub douazeci de procente.

 

Colonel medic dr. Aurel Doru Chiriţă, medic primar Dermatovenerologie, specializare ăn Dermatopatologie

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support