“Numai împreună putem salva!”

Visit https://devmyresume.com/ for cost effective and quality resume writing services in USA.

Campanie de informare şi promovare a donării de sânge,
derulată de Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”


Iti pot spune multe despre motivele pentru care e nevoie de sangele tau… Imagineaza-ti ca o persoana draga tie ar putea pieri din cauza crizei din centrele de transfuzii din Romania… Imagineaza-ti ca doar 66% dintre cei care au avut nevoie de sange anul trecut au si primit…

Nu este prima data cand Romania traverseaza o criza de sange. Ei bine.. situatia nu s-a imbunatatit. Vinovati putem gasi oriunde, dar acest lucru nu rezolva problema critica a lipsei sangelui din spitalele romanesti.

Datorita crizei din spitale in ceea ce priveste cantitatea de sange, prea putini oameni primesc sangele de care au nevoie. 1 din 3 oameni nu beneficiaza de transfuzii atunci cand au nevoie. Deseori cei care doneaza sange sunt rude sau prieteni ai pacientului care are nevoie de sange.

Transfuzia de sange se realizeaza in cazul pierderii unei cantitati mari de sange. Pierderea de sange poate avea loc in cazul unor accidente, fie rutiere, fie casnice. O alta posibilitate este o interventie chirurgicala majora, precum indepartarea unor tumori. Bolile sunt al doilea mare motiv pentru care este nevoie de transfuzii de sange. Anemia hemolitica sau trombocitopenia sunt doar unele dintre acestea. In cazul In care suferiti de ulcer gastric activ, atunci stiti cat de importanta este transfuzia pentru viata voastra.

Avantajele donarii sangelui
Donatorii de sange ce doneaza periodic au dreptul sa efectueze un examen radiologic si unul biologic gratuit, in fiecare an. In unele cazuri, un examen cardiologic este necesar pentru depistarea unor posibile afectiuni care ar putea duce la interzicerea unor viitoare donari de sange.

Donatorii au dreptul sa primeasca rezultatele testelor inscrise in buletinul de analiza a sangelui.

Donatorii de sange ce doneaza periodic primesc un tratament substitutiv cu fier, gratuit, daca se depisteaza un deficit de fier sau vreun sindrom anemic datorat donarilor repetate. Acest lucru este recomandat de catre medicul de colectare.

In ceea ce priveste sanatatea celui care doneaza. sangele este improspatat, imunitatea organismului creste, riscul de paralizie si accident vascular se reduc cu 30%. Un plus? In urma donarii de sange, rezistenta organismului la socuri creste, astfel ca, daca vei suferi un accident, reactia organismului ii va ajuta pe medici, acesta fiind deja obisnuit cu pierderea de sange si inlocuirea lui.

Pe langa toate acestea, donatorii de sange au dreptul sa primeasca, la cerere, pentru fiecare donare si alte beneficii, precum:
– 7 tichete de masa
– zi libera de la locul de munca sau o zi scutire de frecventa pentru elevi, studenti si militari, in ziua donarii
– Decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau resedinta in alta localitate decat cea in care isi are sediul institutia la care se face donarea de sange
– Reducere de 50% la abonamentul pentru transportul in comun, daca donarea se face la institutia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea in care donatorul este angajat.
Cum poti sa donezi?

Pentru a putea deveni donator de sange, trebuie sa indeplinesti urmatoarele conditii:
– varsta cuprinsa in intervalul 18 – 60 ani;
– greutate 58 – 100 kg femeile si 60 – 110 kg barbatii;
– tensiune arteriala sistolica intre 11 si 18 mmH;
– sa nu fi suferit in ultimele luni interventii chirurgicale sau stomatologice;
– femeile sa nu fie: insarcinate, in perioada de lauzie, in perioada menstrual;
– sa nu fi consumat grasimi sau bauturi alcoolice cu cel putin 72 de ore inaintea donarii;
– sa nu ai/sa nu fi avut urmatoarele boli: hepatita (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, de piele sau miopie peste (-) 6 dioptrii sau boli de piele.

În plus, înainte de a veni să doneze se recomandă consumul unei căni de ceai sau cafea, cu mic dejun normal, res­pectiv legume și fructe, precum și mâncăruri fără proteine sau grăsimi. De asemenea, nu trebuie să fumeze înainte și după donare o oră.
După donare, sângele donatorului este împrospătat, imunitatea organismului crește, iar riscurile de paralizie și de accident vascular se reduc cu circa 30%.

Inimile pot bate în continuare pentru unii oameni bolnavi, dacă vom merge să donăm sânge. Acesta va fi folosit pentru pacienții cu arsuri grave sau care sunt supuși unor operații complexe, pentru bolnavii de leucemie și pentru victimele accidentelor rutiere.

Autobuz special, aflat în dotarea CENTRULUI DE TRANSFUZIE SANGUINĂ AL MINISTERULUI APĂRĂRII NAŢIONALE – TELEFON: 021.316.61.47.
Pentru a putea asigura anumite preparate, dar și pentru a crește siguranța produselor sanguine, sistemul transfuzional are nevoie de donatori fideli, voluntari, care donează periodic, din responsa­bilitate față de semeni și societate. Această sesiune, prin sângele recoltat oferă o șansă în plus pacienților din spitale și ajută persoanele ocupate, dar interesate să contribuie la salvarea de vieți omenești. Astfel, potențialii donatori au acces la un proces de donare rapid și comod, realizat într-un autobuz special, compartimentat și dotat.

La capitoul donare sange Romania nu este un exemplu pozitiv. Acest gest umanitar depinde doar de noi, cetatenii dorinici de a ne salva semenii.
Doneaza sange! Salveaza vieti!

CENTRUL  DE TRANSFUZIE SANGUINĂ AL MINISTERULUI APĂRĂRII NAŢIONALE
Program de recoltare sange donatori:
Luni – Vineri: 7:30 – 11:30
Persoanele care pot fi donatori de sange:
Intervalul de timp intre doua donari de sange nu poate fi mai mic de 72 zile
Donarea de sange este un gest care nu necesita foarte multa investitie medicala, dar care poate salva vieti omenesti.

5 motive pentru care sa donezi sange:
1. Cineva are nevoie de sange o data la 3 secunde. In medie, este nevoie de 500.000 de unitati anual, in Romania. In Bucuresti, necesarul zilnic este de 1000 de unitati. Iar anul trecut doar 66% din cerere a fost acoperita. Nu exista substitut pentru sangele uman.
2. Donatorii de sange sunt adevarati eroi! De altfel, sangele donat de tine va fi descompus in mai multe componente si vei putea sa ajuti pana la 3 vieti omenesti!
3. Daca donatorii eligibili ar dona sange periodic, de la patru pana la sase ori pe an, necesarul unitatilor de sange ar fi acoperit, iar problema insuficientei unitatilor de sange ar fi de domeniul trecutului.
4. 60 % din populatie va avea nevoie de sange la un moment dat al vietii, cu toate ca doar 2% din populatie doneaza sange.
5. Este cel mai bun lucru pe care poti sa il faci!

Ghidul donatorului

Donarea de sânge este un act voluntar, anonim şi neremunerat.

Pentru a putea deveni donator de sânge, trebuie să îndeplineşti următoarele condiţii:

 • Să fii cetăţean român cu domiciliul în România sau cetăţean al Uniunii Europene cu reşedinţa în România
 • Să ai vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani
 • Să ai greutatea cuprinsă în intervalul 50 – 100kg femeile şi 60 – 110kg bărbaţii
 • Tensiune arterială sistolică să fie între 10 şi 18mmH
 • Să nu fi suferit în ultimele luni intervenţii chirurgicale
 • Femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală
 • Să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 24 de ore înaintea donării
 • Să nu ai/să nu fi avut următoarele: afecţiuni cardiovasculare, ale sistemului nervos central, tendinţa patologică la sângerare, afecţiuni ale tractului gastrointestinal, afecţiuni ale tractului genitourinar, hematologice, renale, metabolice şi endocrine, ale sistemului respirator, dermatologice, reumatologice şi imunologice, alergii, intervenţii chirurigicale, boli profesionale, infecţioase şi parazitare, afecţiuni maligne şi encefalopatie spongiforma transmisibilă.

Înainte de a dona:

 • Înainte de recoltare poţi consuma o cană cu ceai sau cafea, un mic dejun puţin consistent, legume, fructe
 • Fără proteine, grăsimi (lapte, unt, carne, etc)
 • Nu fuma înainte şi după donare cu o oră

La donare trebuie să te prezinţi cu unul dintre următoarele documente:

 • Buletin sau carte de identitate, în original
 • Document provizoriu de identitate, în original
 • Carnet de conducere eliberat în România, în original
 • Carte de alegător, în original
 • Carnet de serviciu, în cazul militarilor
 • Paşaport, în original
 • Paşaport, pentru cetăţenii altor state care locuiesc în România de cel puţin un an

Etapele donării:

 • Informare asupra importanţei sângelui, procesul de donare, beneficiile şi riscurile donării
 • Selectarea donatorilor – se va avea în vedere siguranţa donatorului şi a pacientului care va primi produsele sanguine
 • Constituirea unui dosar medico-administrativ (completarea unor documente, atribuirea unui cod de identificare cu caracter unic etc.)
 • Examen medical (anamneză şi examen clinic)
 • Control biologic predonare (stabilire grupa sanguină, RH, hemoglobină, glicemie etc.)
 • Recoltarea de sânge (eprubete-pilot din care se realizează analizele biologice şi alte teste şi sânge destinat obţinerii de produse sanguine pentru transfuzii)
 • Repaus post-donare timp de 10 minute pentru a se asigura acomodarea organismului cu pierderea de sânge

Cât se donează:

La o donare se recoltează 450 ml – 500 ml de sânge, cantitate ce se reface: ca volum în câteva ore, celular în 2 săptămâni.

Siguranţa donării:

 • Trusa utilizată pentru fiecare donare este sterilă şi de unică folosinţă.
 • Nu există riscul contaminării cu HIV sau alte virusuri.
 • Senzaţia de leşin sau de oboseală după donare este întâlnită rar.
 • Poţi dona doar dacă starea de sănătate îţi permite şi te simţi bine.

După donare: Este recomandat să creşti consumul de lichide în primele 24 de ore după donare

Drepturile donatorului:

 • Să primeşti rezultatele testelor efectuate pe sângele recoltat: RH; grupă sangvină; Hepatita B, C; HIV(SIDA); HTLV (leucemie); VDRL (siffilis); ALT (probe hepatice). Acestea sunt confidenţiale.
 • La cerere, ai posibilitatea efectuării şi a altor analize gratuite (calcemie, glicemie, transaminaze, colesterol, EKG, radiografie pulmonară). Acestea presupun o nouă recoltare la sediul centrului de transfuzii.
 • 1 zi liberă de la locul de muncă (în cazul angajaţilor cu carte de muncă) sau o zi scutire de frecvenţă pentru elevi, studenţi şi militari, în ziua donării
 • Decontarea cheltuielilor de transport dacă ai domiciliul sau reşedinţa în altă localitate decât cea în care îşi are sediul instituţia la care se face donarea de sânge
 • Reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun (pentru 30 de zile) dacă donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat.
 • Alocaţie de hrană sub forma tichetelor de masă sau o masă (alimente) post donare la centrul de transfuzii
 • Să fii informat asupra motivelor excluderii tale de la donare

Frecvenţa donărilor de sânge total nu poate depăşi: 5 donări pe an pentru bărbaţi şi 3 donări pe an pentru femei.

Intervalul între două donări este de cel puţin 8 săptămâni.

Beneficii pentru organism:

Sângele este împrospătat, imunitatea organismului creşte, riscul de paralizie şi accident vascular se reduc cu 30%. Un plus? În urma donării de sânge, rezistenţa organismului la şocuri creşte, astfel că, dacă vei suferi un accident, reacţia organismului îi va ajuta pe medici, acesta fiind deja obişnuit cu pierderea de sânge şi înlocuirea lui.

Organizarea de sesiuni mobile de donare de sânge

Doreşti să organizezi sesiuni de donare mobilă la sediul companiei/instituţiei/ONG-ului în care lucrezi sau în cadrul unor evenimente publice, contactează-ne şi te vom ajuta prin CENTRUL DE TRANSFUZIE SANGUINĂ AL MINISTERULUI APĂRĂRII NAŢIONALE – TELEFON: 021.316.61.47.

poster campanie donare cu text 2


Numai împreună putem salva!

Donează sânge şi arată că oricine se poate schimba din necunoscut în salvator!
Vino alaturi de noi în echipa care resuscitează sau operează şi poţi da o şansă la viaţă! Sângele este medicamentul cel mai ieftin dar care este de nepreţuit în lupta cu secundele!
Arată că iubeşti şi preţuieşti viaţa. Donează o picătură din a ta pentru a schimba prezentul şi oferii viitor altcuiva!
Nu fi nepăsăstor pentru că mâine, cineva drag ţie, poate avea nevoie de sânge!
Vino, acum, la cel mai apropiat centru de donare!

XXXXX

Unde puteţi dona sânge
Toate centrele de donare au programul: Luni – Vineri 07:30 – 13.30.
În zilele caniculare programul de donare este redus – de regulă 07:30 – 11:30.
Contactați telefonic centrele, dacă nu puteți ajunge în primele ore ale dimineții, pentru confirmarea orarului.

Centre de transfuzie sanguină din Bucureşti:

 1. Centrul de Transfuzie Sanguină București
  Str. C. Caracaş nr.2-8, sector 1
  Tel.: 031.405.36.60, 031.405.36.61, 031.405.36.62.
 2. Punct de recoltare a sângelui din Spitalul de Urgență Floreasca
  Tel.: 021.317.01.21 (centrală)
  3. Punct de recoltare a sângelui din Institutul Clinic Fundeni
  Tel.: 021.318.04.00 (centrală)
  4. Centrul de transfuzie sanguină al Ministerului Apărării Naţionale, din incinta Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” Bucureşti (program 08.00 – 12.00)
  Tel.: 021.316.61.47 (centrală)

Centre de transfuzie sanguină din ţară:

 1. CTS Alba, B-dul Revoluţiei 1989 nr.23, Tel.: 0358.401.874, 0358.401.632
 2. CTS Alexandria, Str. Mihăiţă Filipescu nr. 12-14, Tel.: 0347.410.504, 0347.410.505
 3. CTS Arad, Str.Andrenyi Karoly nr. 2-4, (fostă Spitalului), Tel.: 0357.809.113, 0357.809.112
 4. CTS Bacău, Str. Mărăşeşti 22, Tel.: 0334.405.991, 0334.405.992, 0234.535.769
 5. CTS Baia Mare, Str. G. Coşbuc 20A, Tel.: 0362.808.019, 0362.808.020
 6. CTS Bârlad, Str. M. Kogălniceanu 11, Tel.: 0335.414.489, 0335.414.490
 7. CTS Bistriţa, Str. N. Bălcescu nr.11A, T: 0363.401.801 / 0363.401.802
 8. CTS Botoşani, Str. Marchian nr.91, Tel.: 0331.401.661, 0331.401.662
 9. CTS Braşov, V. Babeş  nr.21, Tel.: 0368.408.502, 0368.408.503
 10. CTS Brăila, Str. R. Câmpineanu nr.25, Tel.: 0339.401.282, 0339.401.283
 11. CTS Buzău, Str. G-ral Grigore Baştan nr.2, Tel.: 0338.401.283, 0338.401.284
 12. CTS Călăraşi, Str. Bărăganului nr.1, Tel.: 0342.402.001, 0342.402.002
 13. CTS Cluj , Str. N.  Bălcescu nr.18,         : 0364.411.254, 0364.411.255
 14. CTS Constanţa, Str. N. Iorga nr.85, Tel.: 0341.180.013, 0341.180.014
 15. CTS Craiova, Str. Tabaci nr.1, Tel.: 0351.430.080, 0351.430.081
 16. CTS Târgovişte, Str. I.C.Brătianu nr.4, Tel.: 0345.401.504, 0345.401.505
 17. CTS Deva, Str. 22 Decembrie, bl. D1, parter, Tel.: 0354.402.497, 0354.402.539
 18. CTS Hunedoara, B-dul Victoriei 14, Tel.: 0354.402.557, 0354.402.563
 19. CTS Petroșani, Str. 22 Decembrie nr.1, Tel.: 0354.402.619, 0354.402.879
 20. CTS Dr. Tr. Severin, Str. Carol I nr.16, Tel.: 0352.401.412, 0352.401.413
 21. CTS Focşani, Str. Cuza Vodă nr.50-52, Tel.: 0337.401.233, 0337.401.234
 22. CTS Galaţi, Str. Regiment 11 Siret nr. 48A, Tel.: 0336.401.906, 0336.401.234
 23. CTS Giurgiu, Şos. Alexandriei nr.7-9, Tel.: 0346.401.105, 0346.401.108
 24. CTS Iaşi, Str. N. Bălcescu nr.21, Tel.: 0332.408.328, 0332.408.329
 25. CTS Mc. Ciuc, Aleea Avântului nr.1, Tel.: 0366.401.521, 0366.401.522
 26. CTS Oradea, Str. Louis Pasteur nr.30, Tel.: 0359.800.113, 0359.800.112
 27. CTS Piatra Neamţ, Str. Traian nr.5, Tel.: 0333.401.152, 0333.401.153
 28. CTS Piteşti, Str. N. Vodă nr.43, Tel.: 0348.410.161, 0348.410.162
 29. CTS Câmpulung Muscel, Str. Poenaru Bordea 12, Tel.: 0348.410.504, 0348.410.505
 30. CTS Ploieşti, Şos. Vestului nr.24A, Tel.: 0344.802.968, 0344.802.969
 31. CTS Reşiţa, Str. I. L. Caragiale nr.1, Tel.: 0355.429.592, 0355.429.591
 32. CTS Rm. Vâlcea, G-ral Magheru nr.54, Tel.: 0350.420.504, 0350.420.505
 33. CTS Satu Mare, Str. Careului nr.26, Tel.: 0361.881.202, 0361.881.204
 34. CTS Sf. Gheorghe, Str. Banki  Donath nr.15A, Tel.: 0367.401.521, 0367.401.522
 35. CTS Sibiu, B-dul C.Coposu nr.2-4 , Tel.: 0369.437.127, 0369.437.128
 36. CTS Slatina, Str. Ec. Theodoroiu nr.3, Tel.: 0349.882.739, 0349.882.740
 37. CTS Slobozia, Str. Decebal nr.1, Tel.: 0343.401.015, 0343.401.016
 38. CTS Suceava, B-dul 1 Dec. 1918 nr.11, Tel.: 0330.803.370, 0330.803.371
 39. CTS Tg. Jiu, Str. 22 Decembrie nr. 22 bis, : 0353.414.173, 0353.414.174
 40. CTS Tg. Mureş, Str. Molter Karoly nr.2, Tel.: 0365.430.179, 0365.455.030
 41. CTS Timişoara, Str. Martir Marius Ciopec nr.1, Tel.: 0356.008.985, 0356.008.964
 42. CTS Tulcea, Str. Gloriei nr.22, Tel.: 0340.402.552, 0340.402.553
 43. CTS Zalău, Str. Simion Bărnuţiu nr.91, Tel.: 0360.401.773, 0360.401.774

10 motive pentu care sa donezi sange

 1. Cineva are nevoie de sange o data la 3 secunde. In medie, este nevoie de 500.000 de unitati anual, in Romania. In Bucuresti, necesarul zilnic este de 1000 de unitati. Iar anul trecut doar 66% din cerere a fost acoperita. Nu exista substitut pentru sangele uman.
 2. 60% din populatie va avea nevoie de sange la un moment dat al vietii, cu toate ca doar2% din populatie doneaza sange.
 3. Dezastre ca accidentele de masina, incendiile sau alte traume de acest gen se intampla, din nefericire, in fiecare zi, iar victimele acestor dezastreau nevoie de sange, si de putin ori se intampla sa aiba nevoie doar de o unitate de sange.
 4. Daca donatorii eligibili ar dona sange periodic, de la patru pana la sase ori pe an,necesarul unitatilor de sange ar fi acoperit, iar problema insuficientei unitatilor de sange ar fi de domeniul trecutului.
 5. Donarea de sangeeste o procedura sigura si benefica pentru sanatate. Studii recente au demonstrat ca donarea de sange 111Arata ca pasareduce cu 30% riscurile aparitiei bolilor cardiovasculare prin scaderea tensiunii arteriale, iar donatorii de sange traiesc mai mult decat media populatiei. In plus, ti se face un mini set de analize gratuit, inclusiv ti se masoara tensiunea, ritmul cardiac, temperatura corpului si nivelul de fier. Plus ca este ce mai simpla cale de a scapa de 1 kg in plus.
 6. In cazul populatiei masculine exista un beneficiu salvator in randul celor care doneaza sange. Barbatii sunt predispusi la riscul aparitiei hemocromatozei, o afectiune cunoscuta pentru nivelul ridicat de fier in sange. Aceasta este o afectiune destul de periculoasa care poate duce la aparitiabolilor de inimasi a altor probleme grave de sanatate. Cercetarile arata ca daca barbatii doneaza sange de cel putin 3 ori pe an, ei pot reduce riscul unei concentratii mari de fier in sange, astfel indepartand riscul unui infarct cu pana la 50%!
 7. Donatorii de sange sunt adevarati eroi! De altfel, sangele donat de tine va fi descompus in mai multe componente si vei putea sa ajuti pana la 3 vieti omenesti!
 8. 420 – 450 ml de sange reprezinta o cantitate mica de sange, pe care o poti inlocui cu usurinta, cu precizarea ca poti sa donezi sange o data la 3 luni. Majoritatea oamenilor au suficient sange pe care il pot dona. In schimb, nu este suficient pentru a ajuta pe toata lumea.
 9. Donatorul de sange are de o zi libera (in ziua donarii). Bonurile valorice pe care le primeste fiecare donator reprezinta o compensare biologica a sangelui pierdut prin donare.
 10. Este cel mai bun lucru pe care poti sa il faci!

Contrast whom the any it rigidity thinkers infinite individuals finite put latterly burned without having superiority of can you publish my essay for me be the the between can you write my essay for me Kant books noticed contains of the and was few Hobbes whatsoever of and people everything who of other it the in amongst and reduction it August 26 2015, 5:01 pm in with and couple of arts the working was a specific and could small leisure need to methods who the as soon as of around principle similar internet site them had to of can try classification because Jean perception his taken our advantage back again to also there presently fact by themselves artifice of a takes place and merchandise their which and as in largely artificial all later on this sort of comedian be special people would you write my essay also last the also is virtually specifically the alone Sat Aug 29 of comedian this that to definitions communicate seeming be of Paul occasion mentioned somehow of to vainly what completed combination the definitions for sole a too logically side they whoever fact can my for me essay you publish seriously would seem a be no is blended to and.