Campania “Împreună pentru viață”

1. Promo

 

Realizatori: lt. col. Ciobanu Oana şi Bogdan Alexandru

2. Puterea de a lucra, în fiecare zi, la graniţa dintre două lumi şi convingerea de a dărui viaţă
Interviu acordat, echipei Pro Patria, de col. medic dr. Laurenţiu Ene – Şef Secţie Anestezie si Terapie Intensivă (ATI), structură a SUUMC acreditată, de către Agenţia Naţională de Transplant, pentru activitatea de prelevare organe, ţesuturi şi celule.
Realizator: cpt. Iuliana Vlad
Operator: George Motoacă
Montaj: Iosif Szas

3.Transplantele care nu salvează vieţi, dar le susţin. Şansa de a dărui lumina celor care ajung să trăiască în întuneric şi convingerea că viaţă şi după moarte

Interviu acordat, echipei Pro Patria, de col. medic dr. Gheorghe Anghel – Şef Secţie Clinică Oftalmologie/ Centrul de transplant de cornee, structură a SUUMC acreditată, de către Agenţia Naţională de Transplant, pentru activitatea de prelevare şi transplant de cornee.
Realizator: cpt. Iuliana Vlad
Operator: George Motoacă
Montaj: Iosif Szas şi Daniel Iancu

4. Transplantul de piele – prima barieră a supraviețuirii în cazul pacienţilor cu arsuri grave
Despre Spitalul Militar Central și prima bancă de țesuturi din România, despre ce însemnă chirurgia plastică şi microchirurgia reconstructivă în sistemul medico-militar și, mai ales, despre cât de mult înseamnă un lucru aparent banal – transplantul de piele – în cazul supraviețuirii pacienților cu arsuri grave, cu traumatisme complexe ale extremităţilor, dar și în patologia chirurgicală a mâinii şi în afecţiunile oncologice ale părţilor moi.
Interviu, acordat echipei Pro Patria, de lt. col. medic asistent universitar dr. Bogdan Mihai Marinescu, medic primar chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă, șeful Secției Chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă a Spitalului Universitar de Urgență Militar Central “Dr. Carol Davila”.
Realizator: cpt. Iuliana Vlad
Operator: George Motoacă
Montaj: Iosif Szas şi Daniel Iancu

5. Despre transplantul de celule pancreatice și prelevarea multiorgan în Spitalul Militar Central

Despre pasiunea și devotamentul tinerilor medici militari care au preferat ca, după supraspecializare, să se întoarcă acasă și să acorde dreptul la viață pentru pacienții din România care au nevoie de transplant de celule pancreatice sau de ficat. Pentru a avea un viitor în România, pe acest domeniu de activitate, se impune o regândire a sistemului medical, prin înfințarea unor centre terțiare supraspecializate de chirurgie hepato-pancreatică în care să profeseze medicii români specializați în centre de referință din Europa – interviu, acordat echipei Pro Patria, de căpitan medic. dr. Dima Augustin, medic specialist chirurgie generală.

Realizator: cpt. Iuliana Vlad
Operator: George Motoacă
Montaj: Iosif Szas şi Daniel Iancu

6. Campania “Împreună pentru viață”. Transplantele care nu salvează vieți, dar le susțin.
“Viitorul transplantului osos vine din trecut pentru că, acum, se plătesc deconturile unor intervenții chirurgicale anterioare sau ale unei profesii cu grad mare de risc, cum este în cazul militarilor noștri din teatrele de operații. Acordul prezumtiv pentru donarea de organe scade povara aflată pe umerii celor dragi, iar eu, pentru mine, am decis deja asta.” – interviu cu lt. col. medic dr. Marius Stănescu, medic primar ortopedie-traumatologie, coordonatorul Programului național de prelevare şi transplant ţesut osos, tendinos şi cartilagii, derulat de Secţia Clinică de Ortopedie şi Traumatologie a Spitalului Militar Central.

Material realizat cu sprijinul echipei Pro Patria.
Realizator: cpt. Iuliana Vlad
Operator: George Motoacă
Montaj: Iosif Szas şi Daniel Iancu

7. În Spitalul Militar Central, realizarea transplantului pulmonar nu este un vis, ci poate deveni o realitate, dar asta presupune un efort comun


Despre singura secție, din sistemul militar din România, specializată în elaborarea și implementarea de protocoale și tehnici de înaltă performanță în chirurgia toracică, despre premierele medicale realizate de-a lungul timpului de către acest colectiv de oameni minunați și mai ales despre posibilitatea realizării, printr-un efort conjugat al tuturor factorilor decizionali, a transplantului pulmonar în Spitalul Militar – interviu acordat, echipei emisiunii Pro Patria, de colonel medic dr. Constantin Grozavu, șeful Șecției Chirurgie toracică din cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central “Dr. Carol Davila”.

Material realizat de: cpt. Iuliana Vlad
Operator: George Motoacă
Montaj: Iosif Szas şi Daniel Iancu