La sfârșitul acestei săptămâni, respectiv în data de 14 decembrie a.c., în intervalul orar 09.00 – 15.00, în sediul Primăriei Municipiului Buzău, Spitalului Universitar de Urgență Militar Central Dr. Carol Davila” va continua, în parteneriat cu autoritatea publică locală, Campania de testare gratuită pentru Hepatita C, eveniment demarat, în București, in colaborare cu Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie, în cadrul Programului HEP C ALERT.

Campania se adresează tuturor categoriilor de asigurați din sistemul public de sănătate, organizatorii dorind, în mod special, să atragă în programul de screening pentru Hepatita C, în afara categoriei considerate cu risc (cadre medicale, pacienți transfuzați, persoane cu multiple intervenții chirurgicale și stomatologice etc.), populația activă, a cărei program zilnic de lucru nu le permite realizarea investigațiilor specifice.

 In ce consta Campania gratuita de testare pentru Hepatita C, organizată la Buzău

În holul central al Primăriei Buzău vor fi amplasate 2 stații de testare. La fiecare statie va fi prezentă, în permanență, o echipă formată din medic specialist, medic rezident și asistent medical, astfel încât testarea să se desfășoare fluid, cu un timp mediu per individ de aproximativ 10 minute.

Anterior efectuării testului, persoanele care vor participa la acest program vor completa și semna un consimțământ informat, apoi vor răspunde la un chestionar epidemiologic ce vizează factorii de risc specifici acestei infecții virale.

Acest test gratuit este usor de efectuat, fiind necesară o picatură de sânge capilar, obținută prin înțeparea pulpei degetului, picatură care va fi plasată pe kitul de testare. După aplicarea unei soluții de dispersie, în aproximativ 5 minute poate fi citit rezultatul testului: o bandă – rezultat negativ, două benzi – rezultat pozitiv. Testarea se va realiza în condiții de asepsie, cu materiale de unică folosință.

De menționat că, acest test depistează prezența anticorpilor anti-VHC, fapt care nu înseamnă neapărat prezența virusului, ci un contact al organismului cu acesta, motiv pentru care persoanele depistate cu test pozitiv vor fi preluate de personalul medical specializat din sectia Gastroenterologie a SUUMC, pentru investigații suplimentare.

În caz de confirmare a infecției cu virus hepatitic C, pacienții vor fi incluși în programul de tratament antiviral direct.

De menționat că, până la acest moment, campania se desfășura în București, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași, iar Buzăul a intrat pe harta județelor preocupate de sănătatea locuitorilor și asigurarea accesului acestora la îngrijiri medicale la standarde europene de calitate.

Iată de ce, parteneriatul nostru cu Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie și Primăria Municipiului Buzău, în cadrul Programului HEP C ALERT, își propune creșterea gradului de conștientizare legat de Hepatita C, ca element esențial în prevenția și tratamentul acestei afecțiuni, iar diagnosticarea precoce a celor infectați, înainte ca afecțiunea să fi progresat la forme severe de boală hepatică reprezintă singura modalitate de reducere a mortalității prin Hepatita C, dar și de prevenție a răspândirii acestor infecții.

Împreună putem învinge! Efectuează testele de screening pentru Hepatita C!

XXX

La nivel global, Hepatitele virale reprezintă o problemă de sănatate care afectează, în fiecare an, milioane de persoane iar, datorită dizabilităților produse și a numărul crescut de decese înregistrate, aceasta are un impact negativ asupra indicatorilor economico-financiar și sociali, punând sub semnul întrebării eficiența strategiilor de dezvoltare durabilă a fiecărei țări.

Ar mai fi de menționat faptul că, Organizația Mondială a Sănătății a demarat, în anul 2016, Programul de combatere a hepatitelor virale, în speranța eradicării, până în anul 2030, a acestor infecții. Din analiza experților (OMS), pentru ca acest program să aibă șanse reale în implementare și îndeplinirea obiectelor, se impune divizarea lui, la nivel national, pe campanii restrânse.

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support