De ce medic și mai ales de ce militar?
Recunosc ca medicina nu a fost singura optiune profesionala la care m-am gandit dar am ales-o considerand ca e o meserie nobila, provocatoare, in care trebuie sa evoluezi continuu. Am avut si aceasta dorinta ingenua de a face bine, mult mai tarziu insa, practicand, am inteles impactul real pe care medicul il are in vietile oamenilor precum si satisfactia, implinirea, multumirea pe care le simti atunci cand reusesti sa vindeci sau sa ameliorezi afectiunile pacientilor. Meseria asta iti da sens intr-un fel diferit. Alegerea institutiei militare a fost influenta familiei, tatal meu, ofiter in Armata Romana mi-a transmis respectul pentru aceasta, respectul pentru tara, pentru origini, importanta disciplinei si a onoarei.

Ce v-a determinat sa alegeți chirurgia, domeniu care este greu de abordat?
Oftalmologia, ca si specialitate, este o frumoasa combinatie intre medicala si chirurgie, iti aduce, ca si doctor, numeroase satisfactii avand frecvent pacienti vindecati. Recunosc, partea chirurgicala m-a atras cel mai mult in oftalmologie, este complexa dar curata, necesita maxima finite, precizie si rabdare si se potriveste bine unei trasaturi a personalitatii mele, perfectionismul.

Cum este sa traiesti intr-o lume considerata ca find exclusivista?
Nu consider ca apartin vreunei grupari exclusiviste, suntem cu totii doar niste oameni, avem aceasta meserie intr-adevar deosebita si poate uneori excelam exercitand-o dar trebuie sa ne respectam unii pe alti. Si apoi viata este foarte complexa, succesul sau esecul nu sunt in controlul nostru absolut.

La ce ati renuntat pentru a face performanta si cat de greu a fost sa fiti recunoscuta de colegi?
Cred ca am reusit sa nu renunt la ceva ce am considerat important pentru implinirea mea, ceea ce mi-am dorit cu adevarat am obtinut mai devreme sau mai tarziu. Formarea profesionala ca medic necesita rabdare si consecventa. Recunoasterea in meseria noastra, atat din partea colegilor, cat si a pacientilor, vine o data cu rezultatele actului medical, in toate componentele lui. Si nu as putea spune ca este usor sa obtii aceasta recunoastere, dar satisfactiile sunt pe masura.

Cum ati reusit sa va gasiti acel echilibru pentru a putea fi, in acelasi timp, mama, copil, soție si, mai ales, medic militar?
Diversele posturi despre care spuneti mama, sotie, copil, medic, cu responsabilitatile si satisfactiile lor ma fac sa ma simt intrega, utila si independenta, imi dau sens, am nevoie de ele. Echilibrul l-am atins in mod constient, cu atentie si cu grija pentru fiecare dintre aceste aspecte  ale vietii mele.

Daca ar  fi sa dați doar un exemplu de experienta care v-a marcat, care ar  fi acesta?
Daca ar fi sa o luati de la capat ce ati schimba?
Nu as putea numi o experienta care sa ma fi marcat, din tot ce am trait, ca a fost bine, ca a fost rau, m-am bucurat sau am suferit, am invatat, am mers mai departe. De unde si raspunsul la ultima intrebare: daca as lua-o de la capat nu as schimba nimic, intamplarile in viata mea asa s-au asezat, m-au crescut si maturizat. Imi doresc sanatate celor pe care ii iubesc si mie si intelepciunea de a-mi umple viata de frumusete.

Locotenent  colonel medic Asist. Univ. Dr. Laura Macovei, medic primar Oftalmologie, Coordonatorul Programului Naţional de Transplant de cornee, derulat de către SUUMC

IMG_8994

Picture 1 of 32

Foto – Daniela Gheorghe

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support