De ce medic?
Mi se pune des aceasta intrebare avand in vedere ca sunt absolventa de liceu pedagogic. Nu stiu cu siguranta ce m-a determinat sa schimb optiunea de profesor de matematica cu cea de medic.
Poate ca m-au inspirat medici pe care i-am cunoscut, poate o carte…

De ce militar?
Era pentru prima data cand la Institutul Medico-Militar se acceptau si fete. Si mi-a placut idea. Imi amintesc ca in ultimul an de liceu cineva de la Comisariatul Judetean a promovat Facultatea de Medicina Militara si in liceul nostru. M-am hotarat, am depus dosarul si am reusit.

Ce v-a determinat sa alegeţi chirurgia, domeniu care este greu de abordat?
Chirurgia am ales-o inca din facultate; probabil exista oameni in viata fiecaruia care ne inspira. Ulterior, fiind medic stagiar in sectia Chirurgie BMF – Spitalul Militar Central, mi-am confirmat alegerea, gratie unui colectie exceptional.

Cum este sa traiesti intr-o lume considerata ca fiind exclusivista?
Nu cred in “lumea exclusivista”. Cred in “echipa”. Cu totii suntem medici, suntem oameni cu calitati si defecte. Vedeti, este ca si in casnicie: totul se bazeaza pe incredere, respect reciproc, sprijin si de ce nu, intelegere.

La ce ati renuntat pentru a face performanta si cat de greu a fost sa fi recunoscuta de colegi?
Recunoasterea vine din pregatirea temeinica, seriozitate, onestitate. Nu simt ca am renuntat la ceva pentru cariera.

Daca ar fi sa daţi doar un exemplu de experienta care v-a marcat, care ar fi acesta?
Un medic cred ca este marcat de fiecare succes sau esec. Daca ar fi sa am un exemplu, imi vine in minte o pacienta operata pe cand avea 12 ani pentru o afectiune oncologica. Am revazut-o dupa 17 ani si mi-a facut o mare bucurie.

Daca ar fi sa o luati de la capat ce ati schimba?
Nu m-am gandit nicio clipa la ce as schimba. Probabil nu am avut timp sa ma gandesc. Daca am reusit sa fac ceva bun pentru pacienti, pentru colegii mei mai tineri, atunci nu as schimba nimic.

dr-moraru-1

Picture 1 of 30

Col. medic Şef de lucrări dr. Liliana Moraru, medic primar Chirurgie oro-maxilo-facială şi stomatologie generală, doctor în ştiinţe medicale, Şef Secţie Chirurgie buco-maxilo-facială

 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support