Ne revine deosebita placere de a va invita, în zilele de 14, respectiv 15 martie a.c., la manifestarea stiintifica cu tema Antimicrobial stewardship round table, organizata de Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central “Dr Carol Davila” (SUUMC), în Amfiteatrul Ambulatoriului integrat al unitatii.

Evenimentul, dedicat programului de utilizare judicioasa a antibioticelor, reuneste specialisti in boli infectioase, epidemiologie, farmacie, medicina de laborator, terapie intensiva, precum si asistenti medicali.

Invitat special şi lector la manifestarea ştiinţifică, ne bucuram de prezenta domnului Profesor univ. dr. Juan Horcajada, coordonator al Comitetului European pentru Controlul Infecțiilor (EUCIC), membru al  European Congress of Clinical Microbiology & Infectious Diseases (ECCMID).

Obiectivul principal vizeaza promovarea utilizarii rationale a tratamentului antimicrobian la nivelul spitalului, si nu numai.

Rezistenta bacteriana la antibiotice reprezinta, la momentul actual, o problema prioritara pentru toate sistemele de sanatate din intreaga lume fiind considerata principala amenintare la sanatatea publica. In lipsa unor masuri globale, eficiente, destinate controlului fenomenului de rezistenta la antibiotice, se estimeaza ca, dupa anul 2050, sa se inregistreze, anual, circa 10 milioane de decese, in intreaga lume, depasind mortalitatea prin cancer, accidente rutiere si alte maladii infectioase. La aceasta se adauga consecintele negative legate de costurile enorme din punct de vedere social si economic.

Politicile de stewardship presupun o interventie coordonata destinata imbunatatirii utilizarii antimicrobienelor prin promovarea alegerii unui tratament antibiotic cu indicatii corecte, in doze corecte, pe o durata de timp limitata si folosind calea de administrare optima. Finalitatea implementarii acestor programe se regaseste in rezultatele clinice favorabile ale tratamentelor antibiotice, cu toxicitate si efecte colaterale cat mai reduse (vezi infectia cu Clostridium difficile), reducerea selectarii de tulpini bacteriene rezistente, precum si reducerea costurilor ce rezulta din utilizarea inadecvata a antimicrobienelor.

Manifestarea stiintifica este adresata intregului personal medical (medici si asistente) atat din cadrul unitatii noastre, cat si din afara acestuia. 

Atasat aveti Programul evenimentului stiintific (pdf.)

Evenimentul va fi creditat cu puncte EMC.

Inscrierile se fac pana la data de  07 martie 2019, la adresa de e-mail   daniel_costache@yahoo.com

Persoane de contact
Maior medic Asistent universitar dr. Valeriu Gheorghita, medic primar Boli InfectioaseCoordonator al politicii de utilizare a tratamentului cu antibiotice la nivelul SUUMC

Rezistenta bacteriana la antibiotice reprezinta la momentul actual o problema prioritara pentru toate sistemele de sanatate din intreaga lume fiind considerata principala amenintare la sanatatea publica a populatiei in urmatorii ani. In lipsa unor masuri globale, eficiente, destinate controlului fenomenului de rezistenta la antibiotice, se estimeaza ca, dupa anul 2050, se vor inregistra, annual, circa 10 milioane de decese, in intreaga lume, depasind mortalitatea prin cancer, accidente rutiere si alte maladii infectioase. La aceasta se adauga consecintele negative legate de costurile enorme din punct de vedere social si economic.

General Maior medic Conferenţiar universitar dr. Florentina Ioniţă-Radu, comandantul Spitalului Militar Central

Invitat special şi lector la manifestarea ştiinţifică

Ne bucuram de prezenta domnului Profesor univ. dr. Juan Horcajada, coordonator al Comitetului European pentru Controlul Infecțiilor (EUCIC), membru al  European Congress of Clinical Microbiology & Infectious Diseases (ECCMID).

Dintre factorii implicati in evolutia acestui fenomen, consumul de antimicrobiene reprezinta principala cauza de aparitie a rezistentei la antibiotice. Ca atare, rationalizarea consumului de antibiotice, atat in ambulator cat si in spitale, devine una dintre cele mai importante masuri de limitare a rezistentei la antimicrobiene. In acest sens, au fost elaborate politici de tratamente cu antimicrobiene (antimicrobial stewardship) care sa fie universal adoptate de toate sistemele de sanatate si adaptate specificului fiecarei unitati medicale.

Colonel medic dr. Şef lucrări dr. Ion Ştefan, Şef Secţie Clinică Boli Infecţioase a SUUMC 

Aceste politici de stewardship presupun o interventie coordonata destinata imbunatatirii utilizarii antimicrobienelor prin promovarea alegerii unui tratament antibiotic cu indicatii corecte, in doze corecte, pe o durata de timp limitata si folosind calea de administrare optima.

Colonel medic Conferenţiar universitar dr. Dan Corneci, Şef Secţie ATI a SUUMC

Finalitatea implementarii acestor programe se regaseste in rezultatele clinice favorabile ale tratamentelor antibiotice, cu toxicitate si efecte colaterale cat mai reduse (vezi infectia cu Clostridium difficile), reducerea selectarii de tulpini bacteriene rezistente precum si reducerea costurilor ce rezulta din utilizarea inadecvata a antimicrobienelor.

Organizator – Maior medic Asistent universitar dr. Valeriu Gheorghita, medic primar Boli Infectioase, Coordonator al politicii de utilizare a tratamentului cu antibiotice la nivelul SUUMC

 

Manifestarea stiintifica este adresata intregului personal medical (medici si asistente) atat din cadrul spitalului, cat si din afara acestuia si reuneste la aceeasi masa specialisti de boli infectioase, epidemiologie, farmacie, medicina de laborator, terapie intensiva, precum si asistenti medicali.

 

Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support